Haninge: 2007 ett år av kamp

2007-12-19 13:15:15
För haningeborna blev 2007 ett nödens år med högeralliansen vid rodret. Med en dåres envishet har högern attackerat skolor, omsorg och kommunanställda, trots ett budgetöverskott uppemot 100 miljoner kronor. Men 2007 blev tillika turbulent när de stötte på hårt motstånd. Rättvisepartiet Socialisterna (RS) samlade till och deltog på demonstrationer vid fem av årets åtta fullmäktigesammanträden.

I början av året kom bomben: 60 miljoner kronor och 240 tjänster skulle skäras bort från skolor och förskolor. Socialdemokraterna och vänsterpartiet svek tidigt skolkampen genom en överenskommelse med högern.
Skolstrejken som RS och Elevkampanjen tog initiativ till hade effekt och kommunledningen tvingades att backa. Minst 100 tjänster räddades av elevkampen.

Elevkampen

En av RS stora frågor i valet var att stoppa nedläggningen av Jordbromalmsskolan. Både s och högeralliansens partier tvingades till reträtt på grund av rädslan för nya skolstrejker.
Av alla de interpellationsdebatter som RS har plågat kommunledningen med, har de om arbetsmiljöfrågorna varit de hårdaste.
Efter flera arbetsplatsbesök på Handens äldreboende – där personalen har kämpat i flera år mot tunga lyft – tog RS tag i frågan. Efter hot om åtgärder från Arbetsmiljöverket började kommunledningen hicka; 4 nya taklyftar har installerats och de resterande 12 är utlovade.
Den andra stora arbetsmiljöfrågan som RS har tagit strid för, är behovet av att helrenovera industrigymnasiet Fredrik, där livsfarlig asbest och vattenskador tillhör vardagen.
På novembersammanträdet drev högern linjen att ”asbesten är inkapslad och ofarlig”. RS visade emellertid på hur vattenskadorna bryter sönder golv och väggar och att det måste undersökas hur väl ”inkapslad” asbesten kan vara. Att ”vänta och se tills den nya gymnasiereformen kommer” blev högerns förtäckta nedläggningshot.
Vi klargjorde att vi inte skulle tveka att agitera för skolstrejk och om inte kommunledningen kontaktar Arbetsmiljöverket så gör RS det. De pampar som fortfarande inte har kunnat glömma förnedringen från taklyftsdebatten såg rött. Allt ryande om ”lag och ordning” gäller tydligen inte dem själva.
Högerstyret struntar också i folkomröstningar när de vill omvandla kommunalägda Haninge Bostäders lägenheter till bostadsrätter och de har redan sålt ut kommunhuset. RS röstade emot allt detta, medan vänsterpartiet röstade för en privatisering av kommunhuset.
På det senaste sammanträdet, i december, var RS återigen det enda partiet som röstade emot den nya policyn för utförsäljningar.
När RS väl hade blivit nedröstat, röstades det om ett tilläggsförslag från s och v, om att kollektivavtal måste ingå vid upphandlingar, vilket vi i RS stödde. Centerpartiet, de mest högljudda motståndarna till just det förslaget, tippade emellertid majoriteten över ända genom att till sist ändå rösta för det! God Jul haningebor, centern tryckte på fel knapp!
Högerpolitiken har varit rå och ideologisk, vilket avspeglas i de totala utförsäljningar som planeras, vårdnadsbidrag, men också rasistiska utspel mot arbetarförorterna.

Rå högerpolitik

I Jordbro, ”där det bor många invandrare”, skrev förvaltningen emot förslaget om att satsa på föreningarna, ”saknas den folkrörelsekultur som finns i Sverige” (!) och därför fungerar det inte att satsa på idrotten. Samtidigt gick kommunalrådet Gilbert De Wendel (m) ut i lokaltidningen och proklamerade ett ”terrorkrig” (!) mot ungdomar som enligt den snedvridna mediabilden skulle klottra och slåss.
RS visade för tre år sen, genom att stoppa skollunchavgiften, att det finns sätt att slå tillbaka underifrån, stoppa nedskärningar och kräva upprustning genom kamp.
Under året som har gått har vi visat att oppositionen stavas RS. I de flesta klassfrågor har vi stått som ensamt parti tillsammans med grupper ute i kamp mot de andra partierna. Vare sig vi har krävt sänkning av politikernas löner med 55 procent eller en minimilön på 18 000 kronor för kommunens anställda, så lyser övriga politiska alternativ för arbetare med sin frånvaro.
Vi går inte in i kommunfullmäktigesalen för att lyssna. Vi är där för att slåss och vi fortsätter kampen för rättvisa in i år 2008.

Mattias Bernhardsson
Lina Thörnblom
Tobias Lindberg
RS Haninge fullmäktigegrupp

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!