Haninge drog in stöd till förlamade Emmy

2013-09-22 09:16:29

foto: CC/Larske
Haninge kommun har dragit in stödet för en gravt rörelseförhindrad kvinna, med motiveringen att ”kommunen följer rättspraxis”. Mänskliga behov flyger ut genom fönstret för att hålla en ”budget i balans”.

Emmy Stark, 23 år, har sedan 1996 varit i behov av personlig assistans för ett gravt rörelsehinder efter en hjärn­blödning när hon var fyra år gammal. I somras sade Haninge kommun nej till fortsatt hjälp.

Socialnämndens ordförande Sven Gustavsson (M) uttrycker allmän sympati för Emmys situation på kommunledningens blogg, men försöker sedan slå sig fri från ansvar:
– Tyvärr är det så som Haninges socialchef Morgan Norberg säger att det är rättspraxis, att det inte bara gäller Haninge utan att det ser ut så här överallt, hävdar moderaten Sven Gustavsson.
Men stämmer det? Inför beslutet uppskattade en arbetsterapeut Emmys hjälpbehov på uppdrag av just Haninge kommun. Trots att intyget överensstämde med det hjälpbehov på 14 timmar per vecka som gällt tidigare år så avslogs hjälpen denna gång.

I beslutet står det:
­”Under-tecknad anser att följande minutantal krävs för Emmys grundläggande behov. Minutantal anger genomsnittlig tidsåtgång per dag.”
Exempel på tidsåtgången är:
• Hårtvätt och sköljning får ta två minuter.
• Hjälp med byxor vid toalettbesök får ta tio minuter per dag.
• Torkning fem gånger per dag vid toalettbesök på fem minuter.
• Intimhygien vid mens: 5 min/ månad(!).
Aftonbladet skriver om hur Emmy hade ansökt om några extra timmar med assistenthjälp för att fika med några vänner och kunna gå på Allsång på Skansen.
– Kommunen sa nej och uppmanade henne att spara av de timmar hon hade kvar. Det betyder att hon skulle ha behövt avstå från att duscha och klä på sig hela helgen, säger Emmys juriska ombud Anna Dicander till Aftonbladet.

– Juristens påpekande om att kommunen hänvisar till äldre kammarrättsdomar trots att det meddelats att det finns nyare domar med andra domslut, visar att Sven Gustavsson (M) pratar smörja när han påstår att kommunen bara följer rättspraxis, säger Rättvisepartiet Socialisternas (RS) kommunfullmäkti­geledamot Lina Rigney Thörnblom och fortsätter:
– Politiker brukar ofta skylla på förvaltning eller handläggare. Men det är politikernas ständiga nedskär­ningar och extremistiska överskotts­mål som leder till kulturen att avslå hjälp. Budgeten måste hållas till ­varje pris, oavsett vad det kostar i mänskliga termer.
I Rättvisepartiet Socialisternas budgetförslag för Haninge kommun 2013-2014 varnades det specifikt för Socialnämndens situation om borgarnas budgetramar gick igenom.

I december 2012 yrkade Rättvisepartiet Socialisterna att 59 miljoner kronor extra skulle anslås till Social­nämnden för att klara verksamheten.
Allianspartierna såväl som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet röstade emot.
Detta samtidigt som den ­tidigare delårsrapporten redovisade ett överskott på 156,9 miljoner kronor och ett samlat överskott på 1 236 miljoner kronor.
Emmys situation är inte ett resultat av felräkningar, lagar eller en enskild tjänstemans tolkningar. Det är resultatet av den extrema högerpolitik som råder i Haninge och som medför att Emmy nu bara får hjälp två timmar och 55 minuter i veckan istället för de tidigare 14 timmarna.
Emmy och hennes juridiska ombud har överklagat kommunens beslut till kammarrätten.

RS Haninge

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!