Haninge: Gyllene fallskärm till avgående socialchef

2012-09-20 16:38:26
Lokaltidningen Mitt i Haninge rapporterar att Haninge kommuns socialchef Kersti Hjelm har valt att avgå, och får som avgångsvederlag 71 750 kronor i månaden i 30 månader.
Det blir sammanlagt 2 152 500 kronor, plus sociala avgifter, samtidigt som Haninge kommun har ett budgetunderskott på 40 miljoner kronor i år.

Naturligtvis leder utgifter som denna till fler och större nedskärningar i kommunen. Arbetsmarknadsverksamheterna Textilverkstan, segelfartyget Ariel och Skapande hantverkstad, verksamheter som har tagit emot arbetslösa ungdomar med problem, personer med psykiska besvär och personer som missbrukat, har alla tre nu lagts ner för att spara pengar. Dessa verksamheter har varit o­troligt viktiga för många människor, och det finns inga liknande verksam­heter som kan ta deras plats.
Kommunalrådet Martina Mossberg (M) ursäktar den enorma kommunala kostnaden som avgångsvederlaget innebär med att det är svårt att hitta något likvärdigt arbete efter att ha varit chef på den nivån.
Hon vill inte kommentera i Mitt i Haninge hur hon tror att skattebetalarna ser på det hela.

Kommunledningen menar nu att de prioriterar att få budgeten i balans, vilket de gör genom fler nedskärningar på kommunal verksamhet såsom skola, vård och omsorg. Kommunen är inne i en process att sälja ut bland annat gruppboenden och äldreboenden, med argumenten att all verksamhet mår bra av konkurrens och att alla har rätt till valfrihet.
De riskkapitalbolag som köper upp verksamheten kommer med största sannolikhet att skära ner på kostnader som personal och aktivite­ter. Detta är något som Socialdemokraterna i Haninge är mycket tysta om, samtidigt som de är kritiska till sådant som Kersti Hjelms avgångsve­derlag där de faktiskt vågar vara kritiska.

Det som krävs i Sveriges kommuner är ett riktigt motstånd mot höger­politikens, inklusive Socialdemokraternas, nedskärningar, ­utförsäljningar och enorma politikerlöner, politikerpensioner och avgångsvederlag som detta.
Louise Strömbäck

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!