Haninge kommun låter vinster gå före flyktingbarnens behov

2015-02-12 14:37:11
Små rum, slitna lokaler, dålig mat, lågavlönad och outbildad personal. Det är den allmänna bilden vid granskningen av Attendos hem för vård och boende (HVB) för ensamkommande flyktingbarn. Attendo är en av de privata vinstmaskiner som Haninge kommer anförtro ensamkommande flyktingbarn åt.

Måndagen den 9 februari fattade kommunfullmäktige beslut om att ta emot 35 ensamkommande flyktingbarn till Haninge. Barnen, som är 15-17 år, kommer att placeras i HVB-hem. Men Haninge har bara två boenden med totalt 8 platser. Rättvisepartiet Socialisterna (RS) reste därför även ett tilläggsförslag: Att kommunstyrelsen får i uppdrag att göra en plan för hur placeringarna ska klaras av inom den offentliga välfärdsverksamheten fri från privata vinster, det vill säga att Haninge bygger ut sina egna boenden eller ordnar via Stockholmskommunernas samägda vårdbolag.
– Att ta emot barn och ungdomar som flytt, som har trauman och som kommer utan sina föräldrar ställer krav på boende och vård. Bristen på HVB-hem har gjort dessa barn till en guldgruva för privata vårdbolag. Kreditupplysningsföretaget UC:s granskning visar att de företag som driver HVB-hem gör betydligt större vinster än andra privata vårdbolag. Vi talar om vinstmarginaler på mellan 30 och 60 procent, sa Mattias Bernhardsson (RS).

Socialdemokraterna, som inte bara styr Haninge (med MP och C) utan även leder ligan över politiker som själva gör vinster på ensamkommande flyktingbarn genom privata vårdbolag, röstade emot RS förslag medan flera moderater lade ned sina röster. Förutom RS och V röstade även Anna Ragnar (MP) för förslaget om vinstfri vård och boende, mot sitt eget parti.
RS kommer att följa upp med en noggrann granskning av de HVB-­hem som Haninge placerar ut flyktingbarnen på. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!