Haninge: Rör inte våra lärare

2007-02-07 14:17:36
Högeralliansen i Haninge hotar att sparka 240 anställda i Haninges skolor och förskolor. Men nedskärningarna beror inte på att det saknas pengar i kommunen.

– Det finns ett överskott i Haninge på närmare 100 miljoner kronor! säger Rättvisepartiet Socialisternas fullmäktigeledamot Mattias Bernhardsson som menar att hoten mot skolan är en skandal.

S satsade inte på skolan

– Även de senaste åren, då socialdemokraterna styrde, satsades det så mycket som 14 procent mindre på undervisningen i Haninge jämfört med övriga förortskommuner, vilket visar det enorma behovet av satsningar, säger Elevkampanjens ordförande Lina Thörnblom, tillika kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge.
På Ribbyskolan riskerar upp till tjugo lärare att avskedas, kafeterian ska läggas ner och klasserna blir större.
Kjell Nordén, vaktmästare på skolan, påpekar att det här inte är den första nedskärningen.
– De senaste mandatperioderna har socialdemokraterna skurit ner flitigt. Jag själv har förlorat min kollega och måste nu jobba för två, vilket innebär massor med övertid, säger han.
Ilskan bland lärare och elever är stor. De resurslärare som nu finns är hotade.

Demonstration planeras

Frank Worthington, resurslärare på skolan, ger svar på tal:
– Nu har politikerna gått för långt. Demonstrationen som elevrådet planerar har fullt stöd bland oss lärare. Nu finns det rykten att personal blivit hotade att bli av med jobbet om de demonstrerar, trots att detta är en demokratisk rättighet. Om de där uppe skiter i demokratin, ja då är det här så nära revolution man kan komma. Jag är beredd att kämpa tills nedskärningarna stoppas!
Lina Thörnblom stödjer elevernas och lärarnas planer på protester:
– Vad som nu krävs är elev- och lärarstrejker.
– Vår kamp tillsammans med eleverna som stoppade skollunchavgiften visar att kamp lönar sig.

Joel Eriksson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!