Haninge: Rör inte våra skolor

2007-04-04 14:25:50
Kommunfullmäktige i Haninge uppvaktades i måndags av ett hundratal föräldrar med barnvagnar. Plakaten talade sitt tydliga språk: Stoppa nedskärningarna! Barngrupperna är redan för stora! Demonstrationens talkörer hördes ända in i fullmäktigesalen, vilket fick nedskärningspolitikerna att skruva på sig.

Tobias Lindberg, initiativtagare till föräldraföreningen på Vikingaskolans rektorsområde, talade på demonstrationen. På vikingaskolorna kommer nedskärningarna att bli smärtsamma, hela 31 tjänster försvinner. En redan idag kritisk situation inom barnomsorgen kommer att bli ohållbar. Tidvis kommer endast en anställd att vara tillgänglig per barngrupp!
– Under eftermiddagsfikat slår man redan idag ihop barngrupperna men med nedskärningarna kommer upp till 30 barn att trängas med endast två personal. Vilket kommer att göra det omöjligt att garantera säkerheten eller för den delen det pedagogiska innehållet, förklarade Tobias Lindberg.

Tågade in i fullmäktige

Efter talen vällde demonstranterna in på fullmäktiges åhörarläktare, med plakat och allt. Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot Mattias Bernhardson hade redan begärt ordet och äntrade talarstolen, påpassligt nog precis när de nyanlända åhörarna satt sig. Han visade i sitt tal upp de 3 600 namnunderskrifter som under våren samlats in i Haninge mot nedskärningarna. Fullmäktiges moderata ordförande bad Mattias hålla sig till ämnet ”barngruppernas storlekar” och inte prata om några nedskärningar.

Fick applåder

Mattias Bernhardson lät sig inte tystas utan fortsatte:
– Nu är det dags att lägga korten på bordet och sluta försöka mörka hur stora nedskärningarna är. En sak är dock säker, Martina Mossberg (barn och utbildningsnämndens ordförande) ljuger om att ingen anställd är hotad!
Publiken applåderade inlägget och fick snart höra att inga politiska yttringar var tillåtna från läktarplats och om de inte tog bort sina plakat och var tysta så skulle alla åhörare åka ut. Föräldrarna lät sig inte nedslås utan var mycket nöjda med demonstrationen.

Fortsatt kamp

Efter föräldramöten och måndagens demonstration har allt fler föräldrar insett att det nu krävs fortsatta protester och att fler skolor, elever och föräldrar dras in i kampen, om nedskärningarna ska gå att stoppa innan det är för sent.
Nedskärningarna i skolan fanns inte med som egen punkt på dagordningen, dock kom frågan åter upp på punkten om eventuell kommunal skattesänkning.

S på högerns linje

Staffan Holmberg från socialdemokraterna undrade hur det skulle bli med skattesänkningen. Han påpekade att det nu om någonsin är läge att sänka skatten!
Både den borgerliga majoriteten och Staffan Holmberg besvarades av Lina Thörnblom, ledamot för Rättvisepartiet Socialisterna:
– Det är skandal att man samtidigt som man skär ner i skolan planerar skattesänkningar! Kommunens överskott måste först och främst gå till skolan inte till skattesänkningar som endast gynnar de som har råd att köpa sig privat välfärd.
Att kommunhuset kommer att säljas blev klart på måndagens fullmäktigemöte. Enda parti som motsatte sig det var Rättvisepartiet Socialisterna. Vänsterpartiet röstade för en privatisering av fastigheten, som kommer att ombildas till dyra bostadsrätter. Ytligt sett kan det se ut som om det blir billigare för kommunen att hyra in sig i Teliahusets lokaler, men på sikt kommer kostnaderna att öka när man inte själv äger fastigheten och tvingas betala marknadshyror.

Politisk skandal

Rättvisepartiet Socialisterna nekades rätten till ett särskilt yttrande i protokollet. Yttrandet skulle fungera som en markering mot att sverigedemokraterna får en nämndeplats vid Södertörns tingsrätt. Rättvisepartiet Socialisterna vill varna för att domstolväsendets tendens att döma olika och orättvist beroende på etnisk bakgrund kommer att tillta med rasister i tingsrätten. Frågan gick till omröstning, vänsterpartiet och miljöpartiet röstade med Rättvisepartiet Socialisterna. Den borgerliga högeralliansen – på folkpartiets gruppledares uppmaning – röstade mot och socialdemokraternas ledamöter la ner sina röster.
Det har aldrig tidigare hänt att ett parti nekats att lägga ett särskilt yttrande till protokollet.
Joel Eriksson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!