Haninge: Rudan räddad från exploatering

2018-09-19 12:28:00

foto: bengt-re / Flickr CC
Den massiva opinionen mot förslaget på bilbro till Rudan i Haninge har fått politikerna att backa.

Flera av de partier som drivit på för att bygga en bilbro till Rudans friluftsområde har backat som ett resultat av den överväldigande opinionen.

Strax innan valet ändrade sig Liberalerna till att de vill folkomrösta om bilbron, och dagen innan valet gick Moderaterna ut med att de inte längre driver frågan om bilbro till Rudan. Socialdemokraterna förnekar att de ens har stött idén (trots avsiktsförklaringen de skrev) och Sverigedemokraterna har också backat. Det finns alltså inget politiskt stöd för förslaget på bilbro i dagsläget.
– Jag vill rikta ett stort tack till alla som har gjort insatser för att stoppa förslaget. Opinion och protester lönar sig, skriver Mattias Bernhardsson, Rättvisepartiet Socialisterna, på facebooksidan Rädda Rudans friluftsområde, vilken han tog initiativ till tidigare i år. 

Rättvisepartiet Socialisterna kämpar för att rädda ett 10-tal hotade naturområden i Haninge. Mattias och Rättvisepartiet Socialisterna tog därför initiativ till kampanjen Bevara Haninges skogar, skärgård och kulturlandskap förra året. I år har Rättvisepartiet Socialisterna haft kampanj mot bilbron till Rudan och under tiden har opinionen mot förslaget på bilbro växt i styrka. 

– När vi började kampanja kände ingen till planerna om bilbro, eller vissa partiers ännu mer extrema idéer om lyxbostäder. Vi bidrog till att göra Rudans framtid till en valfråga och en växande opinion har pressat bilbro- och exploateringspartierna i frågan. Helst hade S, M, L, KD och SD velat driva igenom exploateringen i smyg. Nu har de släppt frågan helt enkelt för att opinionen är för stark, säger Mattias och fortsätter:
– Rudan är landets mest pendel- och centrumnära badplats och friluftsområde, ingen behöver ta bilen hit. En bilbro, asfaltsväg och stora asfalterade parkeringar skulle förstöra en stor del av upplevelsen för alla som badar, har picknick, fiskar eller motionerar. Rudan är jätteviktigt för tusentals barnfamiljer som inte har råd att åka på långväga semestrar, fortsätter Mattias.
Om förslaget om bilbro eller lyxbostäder återupplivas samlar vi till motstånd igen. Därför behåller vi sidan Rädda Rudans friluftsområde och bevakar frågan.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!