Haninge: Stoppa högerns hets mot EU-migranter

2015-03-23 17:15:55
Moderaternas Alexandra Anstrell kritiserade i kommunfullmäktige de frivilligorganisationer som hjälper migranterna med mat och kläder. Istället vill M förbjuda tiggeriet och ge polisen större befogenheter att driva bort dem. Till vad?

Moderaterna i Haninge har den senaste tiden fört fram krav på att avhysa de människor som uppehåller sig vid Västerhaninge pendeltågstation. De pratar om att barn och kvinnor skulle känna sig otrygga på grund av tiggarna och att de smutsar ner. Att avhysa tiggarna är ”det bästa för alla parter” säger de.

Moderaternas Alexandra Anstrell kritiserade i kommunfullmäktige de frivilligorganisationer som hjälper migranterna med mat och kläder. Moderaterna Mikael Fridebäck och Sven Gustavsson skriver i tidningen Mitt i Haninge att kommunen inte ska hjälpa EU-migranterna, då det skulle ”bidra till ett växande problem med tiggeri i Haninge kommun”. Istället vill de förbjuda tiggeriet och ge polisen större befogenheter att driva bort dem. Till vad?

”Tiggeriet är en ordningsfråga” skriver Moderaterna Haninge på sin hemsida. Fel. Tiggeriet är en fattigdomsfälla, orsakad av högerpolitiken i hela Europa och högerns egen politik i Sverige. Att romer rör sig över gränserna har med förföljelse och rasism att göra. Tiggeriet i sig är påtvingat. Den ekonomiska krisen åren 2008-2009 innebar att romerna var de första att bli av med sina jobb runt om i Europa.

Som en konsekvens av högerpolitiken ser vi en allt aggressivare retorik mot utsatta grupper, som också bidrar till en avhumanisering av till exempel tiggare. Människor blir ett problem på papper och beskrivs av högern som en ”sanitär olägenhet”, ett problem som högern har all skuld för men som de vägrar att ta minsta lilla ansvar för; En smutsig olägenhet till följd av de superrikas allt tjockare plånböcker, en olägenhet som statsmakten och polisen ska städa undan.

Högern har inget intresse för att lösa misären, problemet ska bara sopas under mattan och hamna i någon annan kommun där de slipper se det. Eller som Glenn Wigermark, en av Centerpartiets valkandidater i Haninge, själv uttrycker det på Facebook:”Skicka hem dom jävlarna istället…. hur svårt kan de va..?”.
Högern bidrar till en normalisering av rasism och aggressivitet mot de som har minst i samhället. Resultatet har blivit att tiggarna vid Västerhaninges station blivit jagade med kofot, nedsprutade med brandslang, fått sina madrasser nerkissade och får utstå återkommande trakasserier.

Haninges rödgröna minoritetsstyre (S, MP, C) pratar om ett visst stöd, som garanterad hjälp till tiggande EU-migranter genom kyrkans verksamhet Kryckan. Men där finns bara 12 nattplatser som redan är fyllda. Ansvaret bollas runt mellan kommunen, SL, polisen, migranternas hemländer och man viftar med att ”större insatser på regional och nationell nivå” ska lösa problemet. Resultatet blir att den enda hjälpen kommer ifrån ideella organisationer och samfund, som redan har begränsade resurser och arbetar frivilligt.
Kommunen måste erbjuda alternativa platser att sova på än vid pendeltåget i Västerhaninge. De grundläggande mänskliga behoven, som tak över huvudet måste lösas.

Haninge kommun bör därför upprätta ett kommunalt härbärge som ger EU-migranter, tiggare och hemlösa en varm plats att sova på, möjlighet att tvätta sig och få ett mål varm mat. Haninge borde också utveckla en meningsfull dagverksamhet med målet att skapa andra inkomstkällor och för att ta vara på människors kunskaper – alla är vi bra på något.

Pengar finns till både till pensionärer, barn, sjukvård och att hjälpa utsatta tiggare. Att blunda för fattigdom och fösa bort de fattiga är inget alternativ. Då blir den extrema fattigdomen än mer rotad och problemen blir än större på sikt. Haninge kommun ska inte sopa misären under mattan! Ta istället ansvar och visa vägen för andra kommuner.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!