Haninges högerstyre döljer privatiseringar av äldreomsorg bakom omflyttningar av boendeplatser

0000-00-00 00:00:00
Personalen på korttidsboendet i Handen har till Rättvisepartiet Socialisterna (RS) uttryckt stark oro inför framtiden. Ska korttidsboendet stängas efter nya omflyttningar?

Vid det senaste kommunfullmäktigemötet i Haninge frågade därför Lina Rigney Thörnblom (RS) om det var en ny smygprivatisering på gång. Äldrenämndens ordförande Martin Lundqvist (FP) svarade att de planerar att stänga korttidsboendet på Handens sjukhus för att lokalerna behöver renoveras. Han berättade att de istället bygger tre nya korttidsboenden, varav ett ska upphand­las och skötas i privat regi; 40 platser idag ska bli 56, lät han meddela.
Men räknar man så blir det en smygprivatisering.
Förvaltningen uppger nämligen att de tre nya boendena ska ha 18 platser vardera, vilket blir 54 platser, alltså en utbyggnad med 14 platser vilket också framgår av nämndprotokoll.
Att 18 av dessa platser ska upphandlas i privat regi innebär de ­facto en minskning av fyra platser i den kommunala äldreomsorgen.
Detta samtidigt som förvaltning­en uppger ett allt högre tryck på just korttidsboenden som innebär att kommunen t o m måste köpa platser i andra kommuner.
Martin Lundqvist menade att de ”inte fått några rubriker” om detta. Att personal samtidigt känner sig så bevakade att de måste uttrycka oro till RS anonymt visar vilken sorts regim och otrygghet som existerar inom Haninge kommun.

RS i Haninge kämpar för:
  • 275 nya anställda till äldreomsorgen.
  • Fler boenden & boendeformer.
  • Sänk hyrorna.
  • Generösare bedömningar i hemtjänsten.
  • Omsorg efter behov, inte efter plånbok – riv upp privatiseringarna.
  • Arbete max var tredje helg – nej till delade turer.
  • Nej till storkök – maten ska lagas på plats, efter de äldres önskemål.

RS Haninge

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!