Hård kamp för HBT-rätt i Öst

2006-08-09 16:01:18
LETTLAND Myndigheterna i Riga beslutade den 19 juli att stoppa den Pridemarsch som planerats till lördagen den 22 juli. Enligt myndigheterna är skälet ”hot om terroristattacker” mot deltagarna. Prideparaden har till och med kallats ”den största säkerhetsrisk” som Lettland ställts inför sedan frigörelsen från Sovjet.

Enligt myndigheterna kommer hoten från homofobiska religiösa, nationalistiska och fascistiska grupper. Samtidigt vägrar man att publicera några som helst uppgifter om hoten.
”Vi är chockade av stadsfullmäktiges beslut, som vi inte bara ser som en oacceptabel inskränkning av mötesfriheten, utan också som ett stort slag mot demokratin”, säger Mozanka, den lettiska HBT-rörelse som planerat marschen tillsammans med gay-rättsorganisationerna ILGA Latvija och Rigas Praids. Aktivister och politiker från Sverige, Tyskland och Storbritannien deltog i demonstrationen. Även om det inte förekom någon öppen repression från polisens sida, kritiserades de för att ha intagit en allt för passiv hållning när HBT-demonstranter attackerades av konservativa och nynazistiska motdemonstranter. En svensk riksdagsledamot befann sig mitt i de sammandrabbningar som förekom. Ett antal människorättsorganisationer, som Amnesty och Human Rights Watch, riktade kritik mot myndigheternas förbud och polisens passivitet.

Förbudet kritiserades

Detta tvingade Lettlands president Vike-Freiberga att medge att staden Rigas vägran att godkänna paraden var ”oacceptabelt i ett demokratiskt land”.
Rigas myndigheters försök att underminera HBT-gruppernas rättigheter kom efter en rad framsteg som HBT-rörelsen i Ryssland och Polen åstadkommit under de senaste månaderna.
Den 2 mars hölls flera solidaritetsdemonstrationer framför ryska ambassader och konsulat i västeuropa mot förbudet för den planerade Prideparaden i Moskva. Bakom stod IDAHO (International Day against Homophobia), en medborgarrättsgrupp baserad i Paris.
Inspirerade av den internationella solidariteten höll HBT-rörelsen i Moskva två spontana demonstrationer för mötes- och yttrandefriheten den 27 maj. Demonstrationerna genomfördes trots attacker från både polisen och motdemonstranter som nynazistiska skinheads, muslimska präster och ”troende” från den ortodoxa kyrkan. Överklaganden till domstolar kunde inte upphäva demonstrationsförbudet trots att den ryska grundlagen på papperet garanterar mötes- och yttrandefriheten. Demonstrationerna i Moskva den 27 maj har kallats för ”ett ryskt Stonewall” – en jämförelse med den kamp mot en polisattack på en svartbar i New York som blev genombrottet för den politiska HBT-rörelsen i USA 1969.
Den ryska frihetsrörelsen inspireras också av kampen i Polen, där 2500 polska HBT-personer trotsade myndigheternas förbud att demonstrera i Warsawa i juni tillsammans med supportrar från Västeuropa. Den politiska paraden genomfördes trots att grupper av skinheads med nära band till ungdomsförbundet till Förbundet för polska familjer – ett romerskt katolskt högerparti – skrek okvädningsord. Att dessa hölls tillbaka från fysiskt våld av polisen var ett viktigt framsteg.
”Vår uppgift som socialister är att visa det bara är genom att bekämpa kapitalismen och dess statsapparat tillsammans med alla dess förgiftade fördomar och genom att bygga ett nytt samhälle baserat på frihet och jämlikhet – ett socialistiskt samhälle – kan (frågan om HBT-rättigheter) lösas en gång för alla”, kommenterar Igor Yasin, medlem i den ryska CWI-sektionen Socialistiskt motstånd.

Miguel Amanda

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!