”Nu är det vår tur”

2006-08-11 17:22:12
– Nu är det vår tur att få rejäla lönelyft! Vårt arbete ska uppvärderas så att vi kan leva på vår lön, säger Gunilla Leijon, vårdbiträde i kvällspatrullen i Botkyrka kommun.

– Det blev jättebra stöd för kraven inför avtalsrörelsen nästa år, så gott som alla i natt- och kvällspatrullen har skrivit under. Vi kräver 18 000 kronor i lägsta lön och därefter en rejäl lönetrappa, så att lönen efter exempelvis fem år blir minst 22 000 kronor.
– Detta för att stoppa de växande löneklyftorna, där kommunanställda fortsätter halka efter samtidigt som chefer, direktörer och aktieägare får rekordlönelyft, bonusar och pensioner.

Lön att leva på

– Kommundirektören i Botkyrka, Palle Lundberg, tjänar 75 000 kronor i månaden samtidigt som ingångslönen för vårdbiträden är ynka 15 000 kronor. Att han har fem gånger så hög lön kan inte förklaras med att han har stort ansvar. Vi i hemtjänsten måste ta ett stort ansvar och gör vi misstag får det allvarliga konsekvenser för brukarna och det får helt enkelt inte ske.
– Vi måste få en lön som vi kan leva på, avslutar Gunilla Leijon.

Peter Boström

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!