Hård kritik från Gruv 4:an

2009-03-04 13:13:45
Gruvfyrans Tomas Nilsson rasar över avtalet.
– Det här är en helt vansinnig väg att gå. Avtalet är ogiltigt och vi kräver att det rivs upp.

När Offensiv får tag i Tomas Nilsson, ordförande för Gruvfyran i Malmberget skräder han inte orden om det nya lönesänkningsavtalet. Han anser det vara djupt odemokratiskt.
– Vi har en förhandlingsdelegation som är vald för perioden 2007-2010 som ska diskutera avtalsfrågor. Sen har vi ett avtalsråd som ska ta beslut. Vi har blivit överkörda och det är helt oacceptabelt. Vad är nästa fråga där de kör över medlemmarna? Man kan ju undra om förhandlingsdelegationen har någon framtid över huvud taget?

När det gäller själva sakfrågan är kritiken hård.
– I högkonjunktur ska medlemmarna ta ”ansvar” för löneutvecklingen, så att direktörerna kan få bonusar. Sen när det går åt helvete så är det arbetarna som ska ta ansvar igen. Trots att det är arbetarna som genererar vinsterna.

– Istället måste man sätta press på regeringen. Men med det här avtalet kan regeringen luta sig tillbaka och göra ingenting.

– Det finns ett bra förslag som vi förordar och det är modellen där arbetgivaren och staten delar på kostnaderna för att arbetare ska utbilda sig istället för att bli varslade. Då behåller man 100 procent av lönen och ger kunskap istället för passivitet som detta permitteringsavtal innebär. Och man har fortfarande full a-kassa om man skulle bli arbetslös.

Vad har ni gjort för att protestera mot avtalet?
– Gruvfyran har tillskrivit Metalls förbundsstyrelse och ogiltigförklarat avtalet som undertecknats utan förhandlingsdelegationens och avtalsrådets vetskap. Vi kräver att avtalet rivs upp och att förhandlingsdelegationen och avtalsrådet sammankallas för att reda upp i den här röran.

– Fackföreningsrörelsen måste säga att nu är det statens och företagens tur att ta ansvar. Arbetare har genererat vinster och betalat skatt. Nu måste de få något tillbaka i form av att få behålla sin anställning, få möjlighet till utbildning osv.

– Vi ser ett jätteproblem med det här avtalet. Vårt mål är att göra skadorna så små som möjligt i den här situationen. Att behålla de anställda i företaget och hitta olika lösningar. Tillsammans med LKAB har vi lyckats hittills. Men frågan är om arbetsgivare kommer lägga samma energi på det, att tänka långsiktigt, när de med detta avtal kan välja den lätta vägen och permittera.

Vad ska IF Metall göra istället då?
– IF Metall har 450 000 medlemmar, varav 25 procent snart kan vara arbetslösa. Om man skulle engagera alla dessa människor skulle man kunna sy ihop något enormt och sätta stor press både på staten och arbetsgivare som fortfarande delar ut jättebonusar. Det är de som ska sättas press på och krävas på ansvar, inte bara arbetarna. Ta bort bonusar och aktieutdelningar. Behåll personal och tänk långsiktigt

Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!