Hårdaste striderna i Mogadishu på 15 år

2007-04-04 14:02:48
Över 500 civila, mestadels kvinnor och barn, har dödats i Somalias huvudstad Mogadishu under tre dagars bittert krig mellan etiopiska invasionsstyrkor och rasande stadsbor som beväpnat sig. Mer än hundra tusen har flytt från sina hem sedan början av februari.
Enligt Röda korset är striderna och flyktingströmmen den värsta i Mogadishu sedan diktatorn Siad Barres fall 1991.

Sjukhusen är överfyllda av sårade barn och kvinnor. De sårade kan inte heller få hjälp på grund av brist på läkare och mediciner, och sjukhusen kan inte ta emot flera skadade. Flera sjukhus har satt upp tält för att kunna vårda patienter men det finns inte möjligheter att ta hand om alla sårade. Många kan heller inte ta sig till sjukhusen eftersom de flesta vägarna är avstängda.
Döda kroppar ligger överallt på gatorna och man fruktar att sjukdomar kan bryta ut när som helst.

Bräcklig vapenvila

Sedan i måndags råder ett bräcklig vapenvila, som ingåtts mellan klanledare och etiopiska generaler. Ingen vet hur länge vapenvilan håller, men för Mogadishuborna innebär den en chans att våga sig ut för att handla mat och begrava sina döda.
Striderna började när tungt beväpnade etiopiska styrkor rullade in i staden för att med hjälp av stridsvagnar och artilleri försöka ta kontrollen över viktiga vägar i den centrala staden som kontrollerats av motståndare till den etiopiska ockupationen och den impopulära övergångsregering som installerats med stöd av de etiopiska styrkorna.
Striderna mot de etiopiska styrkorna bröt ut först sedan dessa tagit sig in i tätbebyggda områden. De etiopiska soldaterna blev då beskjutna från alla håll, från hustak, fönster och smala gränder. Resultatet blev att de 4 000 etiopiska soldater som marscherat in i staden skingrades. En del av tog skydd i Mogadishus fotbollsstadion, där de blev omringade av en arg folkmassa som var beväpnade till tänderna. Ockupationsmakten satte då in helikoptrar för att undsätta de soldater som sökte skydd i fotbollsstadion, men när en av helikoptrarna blev nerskjuten var kastrofen ett faktum för de etiopiska generalerna.

Granatregn över civila

I total brist på respekt för civilbefolkningen öste ockupationsmakten därefter under tre dygn granater över hela staden, till och med där strider inte pågick. Man bombade både köpcentrum, torg och sjukhus.
Ett de värst drabbade sjukhusen är Al-hayat-sjukhuset som blev träffat 48 gånger av etiopiska granater. Sjukhuset har jämnats med marken. Sjuttio patienter dog tillsammans med sjukhusets enda läkare.
Många somalier tror nu att avsikten med den grymma bombningen av civila mål är att driva huvudstadens befolkning på flykt, för att på så sätt lättare kunna ta kontrollen över staden och slå ner motståndet.

Mardröm utan slut

Tecken på bevis för det finns. Etiopien sänder nu fler soldater till Mogadishu, och en talesman för övergångsregeringen varnade för att de etiopiska generalerna planerar en offensiv mot staden. Han uppmanade Mogadishus 2 miljoner invånare att sätta sig i säkerhet innan det är för sent. För invånarna har mardrömmen bara börjat.
Det mest oroväckande var när den före detta krigsherre som nu kallar sig president i radio sa att han tänker hämnas för att hans Darodklan drevs ut ur staden 1991, i samband med att diktatorn Siad Barre störtades.
Om inte de etiopiska generalerna hindras från att genomföra sin plan riskerar detta att inte bara leda till en massiv flyktingkatastrof, utan också till ett möjligt folkmord.
Elmi Warsame

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!