HBT-festival i Göteborg – mycket kvar att kämpa för

2009-05-13 19:30:01
HBT-festivalen arrangeras i Göteborg den 14-17 maj. Vi blir många som jublar över årets höjdpunkt – striden om samkönat äktenskap som tillåts i Sverige sedan den 1 maj. Det ska dock inte ses som slutsegern i hbt-kampen.

Under många år har man behövt kämpa för en sådan grundläggande rättighet som samkönat äktenskap, vilket även nu bemöttes av starkt motstånd inom den borgerliga alliansen. Men det finns mycket mer att göra innan jämlikhet för alla i samhället har uppnåtts.
Ännu idag bemöts hbt-personer dagligen av institutionell diskriminering i Sverige och läget ser ännu säm­re ut i många andra länder. År 2009 finns det bara sju länder som tillåter samkönat äktenskap, jämfört med minst nio där homosexualitet är ett brott som bestraffas med avrättning och ett 80-tal där det är olagligt.

Sverige utvisar hbt-människor till bland annat Sudan, Irak och Iran, länder där hbt-människor avrättas. Migrationsverket menar att man kan mörka sin sexuella läggning och därmed inte räknas som utsatt. Tänk om man sa i Sverige att någon fick skylla sig själv om man blivit särbehandlad på grund av att man varit öppet homosexuell? Tycker migrationsverket att vissa mänskliga rättigheter gäller endast för svenskar och inte för and­ra?

Iraqi LGBT i London uppger att 400 hbt-personer har dödats i Irak sedan 2005. För några veckor sedan sköts sex homosexuella män ihjäl i Sadr City i det som troligen var hedersmordsattacker. Mänskliga rättighetsorganisationer bekräftar uppgif- ter om homofoba miliser som torterar och avrättar påstådda hbt-perso­ner. Trots migrationsverkets eget ut- talande om att läget ”troligen” är farligt för homosexuella i Irak fortsätter den svenska staten med utvisningar­na.
Tidningen QX rapporterade nyligen om fallet Saad, en irakisk flykting som lever som öppet homosexuell med sin pojkvän i Stockholm och som hotades av utvisning till Irak. Ef­ter deras uppmärksammande reportage har Migrationsverket ”plötsligt” ändrat sig och beviljat Saad uppehållstillstånd. Detta visar vikten av att ta striden för hbt-flyktingars rättigheter, men trots segern i det enskilda fallet lever ett tiotals andra irakier fortfarande under samma hot (läs mer på www.qx.se/samhalle).

Transpersoner är en av de mest diskriminerade grupperna i Sverige, både i samhället och under lag­stiftningen.
Vi lever i ett land där mycket sägs om jämställdhet och jämlikhet, men som ändå tydligt delar upp människor i två genus.
Trots att begreppet ”könsöverskridande identitet” har inkluderats i den nya diskrimineringslagen tvingas människor i Sverige ändå att definiera sig som antingen man eller kvinna under samma lagstiftning, utan något utrymme för andra människor. Personnamnslagen förbjuder förnamn som inte passar personens kön och det finns bara ett sextiotal namn godkända av patentverket som får användas av både män och kvinnor. Detta leder till att många transpersoner må­ste leva med ett namn som tydligt markerar dem som fel genus.

I Sveriges lag om fastställande av könstillhörighet från 1972 preciseras det att gifta transpersoner måste skiljas innan de genomgår könsbyte och att de måste genomgå permanent sterilisering. Det strider mot den grundläggande mänskliga rättigheten att be- stämma över sin egen fertilitet som heterosexuella tar för given. Länder som Indien och Sydafrika har tittat på förslag om att inkludera ett tredje ge­nus på passen och RFSU har nyligen gått ut och krävt avskaffandet av juridiskt kön, men de svenska politikerna lyssnar inte.

RS Göteborg kommer att delta i många aktiviteter under HBT-festivalen för att uppmärksamma just såda­na frågor och ta strid för hbt-perso- ners rättigheter.
Vi kommer att finnas i Informationstältet på Järntorget på lördag och söndag och deltar i IDAHo-marsch­en som arrangeras av RFSU på söndagen (Internationella dagen mot ho- mofobi). Vi samlas kl 12:00 på Gustav Adolfs torg.
John Tumpane

 RS / Offensiv kämpar för ▼

  • Ett sexuellt likaberättigande. Gemensam masskamp mot homofobiska fördomar, våld och nazism.
  • HBT-personers rätt till asyl.
  • Våld inom samkönade och transförhållanden och sexuella övergrepp på hbt-personer måste tas på samma allvar som för heterosexuella. Utbildning för myndigheterna inom hbt-frågor. Utbyggande av hbt-jour.
  • Avskaffandet av juridiskt kön samt ändring i lagen om personnamn.
  • Kamp mot all form av hbt-diskriminering, t ex vad gäller försäkrings-, bostads- och arbetsmarknaden. Aktiva kampanjer på arbetsplatser, skolor och bostadsområden kopplade till krav på upprustning.
  • Rätt till samlingslokaler och mötesplatser.
  • Fackliga ombud och de som jobbar med ungdomar måste få hbt-kompetens.
  • Ingen juridisk vigselrätt för religiösa samfund som diskriminerar hbt-personer.
  • Unga tjejers och killars rätt till sina kroppar. Bekämpa allt från sexistisk reklam till sexuella övergrepp.
  • Kamp mot det kvinnoförtryckande och homofobiska klassamhället. För ett socialistiskt jäm- ställt samhälle.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!