Hbt-personer utvisas till Iran och Irak

2012-08-02 11:29:50
År 2011 ökade utvisningarna av hbt-flyktingar från Sverige med 20 procent.
Migrationsverket utvisar till både Irak och Uganda.

Det finns många fall där utvisade hbt-personer har blivit fortsatt förföljda, trakasserade, misshandlade och även bestraffade av staten vid återvändandet.

Awas och Sofiya, ett lesbiskt par från den kurdiska delen av Irak, utvisades i februari i år.
I hemlandet tvingades de leva gömda och långt ifrån varandra, på grund av hot från både familj och polis.
Awas är nu tillbaka i Sverige, men har åter fått avslag på sin asylansökan.
I Irak är det inte illegalt att vara hbt-person, men i praktiken är det livsfarligt.
Polis och miliser både misshandlar och utför utomrättsliga avrättningar på hbt-personer utan några som helst rättsliga konsekvenser.
Situationen i exempelvis Uganda är mycket lik den i Irak, men Migrationsverket utvisar ändå till både Irak och Uganda. Migrationsverket tvekar inte heller att utvisa hbt-flyktingar till länder som Iran, där det enligt lag är belagt med dödsstraff att vara homosexuell.

Det är mycket ovanligt att hbt-flyktingar får ett annat svar än nej på sina asylansökningar och en vanlig motivation från Migrationsverkets sida är att det inte finns någon risk för dem att återvända då de kan dölja den sexuella läggningen.
År 2009 fick inte en enda person som uppgav sin sexualitet som asylskäl asyl.
Migrationsverket brukar använda argumentet att hbt-flyktingar ”inte är trovärdiga”, då det är svårt att frambringa bevis på sexuell läggning.
EU:s Skyddsgrundsdirektiv slår fast att hbt-flyktingar har rätt till asyl. Detta bryter Sverige mot ständigt, då hbt-flyktingar fortsätter att utvisas.

Men kampen för asyl har vunnit flera viktiga segrar. Norges Justitiedepartement tog nyligen beslutet att alla hbt-flyktingar ska få asyl; ett mycket viktigt steg som förhoppningsvis kan komma att påverka Sveriges flyktingpolitik. I Sverige har Asylrörelsen stoppat 15 utvisningar av politiska flyktingar till Iran, vilket också visar att kamp lönar sig.
Rättvisepartiet Socialisterna tillsammans med HBT-Socialisterna tar kampen för hbt-flyktingars rätt till asyl och kräver ett stopp på alla utvisningar. Det är väsentligt att vi nu fortsätter bygga en kämpande asylrörelse som tar kampen för rätten till asyl.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!