Hbtq-kamp ger resultat

2016-07-27 12:50:31

foto: Natalia Medina
Keely Mullen

Hbtq-kamp världen runt har lett till stora attitydförändringar. I USA har andelen som är motståndare till samkönade äktenskap sjunkit från 68 procent till 40 procent de senaste 20 åren.
Det berättade Conor Payne från Socialist Party på Irland i sin inledning om aktuella hbtq-frågor, på CWI:s sommarskola i Belgien förra veckan.

Conor betonade att det är just kampen från hbtq-personer som orsakat attitydförändringarna, som i sin tur satt press på politikerna att förändra lagarna. Samkönade äktenskap infördes i USA under 2015.

Politikerna som har lite att erbjuda i andra frågor, exempelvis Hillary Clinton, har på sistone börja stödja krav på förbättringar för hbtq-personer.  

Det var särskilt tydligt på Irland, vid folkomröstningen för samkönade äktenskap, också 2015. Den impopulära regeringen lanserade folkomröstningen för att visa sig progressiva. Samtidigt trodde de flesta ”experter” att det skulle bli nej, och hänvisade till att arbetare och vanligt folk skulle vara mot.

– Istället skapades en verklig rörelse för ja, med hbtq-personer, arbetare och unga. Över 61 procent röstade ja och i flera arbetarområden fick ja 80-90 procent. Många hade blivit aktiva i andra kampanjer, som mot vattenavgifterna, och det fick effekt, berättade Conor Payne.

Ibland hänger inte heller hbtq-organisationerna med. 2007 ansåg Human Rights Campaign, den största hbtq-organisationen i USA, att en lag mot diskriminering på arbetsmarknaden inte skulle omfatta trans­personer, eftersom lagen då aldrig skulle gå igenom. Men 2016 infördes flera sådana regler av president Obama, exempelvis rätten för transpersoner att själva välja offentliga toaletter. 

Trenden till förbättrade attityder och lagar är långt ifrån enhetlig. Parallellt återskapas homofobi och statligt förtryck. Hatbrotten ökar i många länder. I USA fördubblades antalet mord på transpersoner förra året.

– I 77 länder är samkönade relationer olagliga. Hårdare lagar infördes förra året i Ryssland, Litauen, Ukraina, Moldavien och Vitryssland, berättade Conor Payne.

En kamrat från Rumänien berättade hur både stalinismen före 1989 och dagens högerregeringar fört en politik med sämre villkor för kvinnor och hbtq-personer. En högerkampanj har nyligen samlat namn för att lagen ska ändras till att äktenskap uttryckligen enbart gäller ”man och kvinna”. Hbtq-grupper kampanjar emot, men än så länge enbart på internet. 

En annan deltagare på mötet berättade att det sker 25 000 homofobiska hatbrott per år i Storbritannien. 42 procent av de unga som utsätts för homofobi har sökt vård för psykisk ohälsa. 

– Exemplen visar att det är fel att tro att situationen bara blir bättre och bättre. Extrem- och populisthögern driver aggressiva kampanjer i både Europa och USA. Homofobi är en del av denna reaktionära höger. Det behövs gemensam kamp mot hela högerpolitiken och mot det kapitalistiska system som upprätthåller dessa idéer.


Intervju med Keely Mullen från Socialist Alternative (CWI i USA)

Kan du beskriva hbtq-rörelsen i USA?
– För ett tag sedan var den ganska medelklass-baserad, den dominerades av vita män och jämställda äktenskap var den huvudsakliga frågan. Nu efter att kampen för jämställda äktenskap vanns har det varit en press underifrån för att lyfta transfrågor och ge plats åt icke-vita hbtq-personer.

Finns det några huvudsakliga frågor för hbtq-rörelsen just nu? 
– I och med att rörelsen är splittrad så varierar det mycket. Som jag nämnde förut så finns det grupper som är mer mainstream, dessa nöjde sig vid jämlika äktenskap och många av dem stödjer Clinton i valet. Sen finns det radikalare skikt, och där är det främst transfrågor som står på agendan. Tyvärr är dessa ofta väldigt influerade av identitetspolitik och är inte alltid beredda att koppla hbtq-kampen till sociala krav, vilket vi i Socialist Alternative driver.

Hur är den politiska nivån på pride-paraderna? I Stockholm tenderar det att vara ganska kommersiellt.
– Det har ju ett väldigt politiskt ursprung i Stonewall. Men på senare år har Demokraterna och stora företag börjat ta plats i tågen för att vinna billiga poäng eller marknadsföra sig. Det finns dock många som motsätter sig detta! ■


 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!