Hela handen i syltburken

2006-12-10 18:21:39
Efter tio år med Göran Persson badar direktörerna i pengar. Aldrig har så få gett sig själva så mycket.
Samtidigt som några av skandalföretaget Skandias chefer står anklagade för att ha tagit ut för mycket i bonus kommer ständigt nya rapporter om de girigas revolt, eller det som i USA döpts till ”de rikas comeback”.
Guldregnet är så ihärdigt att till och med Dagens Nyheter i en huvudledare under rubriken ”Ingen bonus för kapitalismen”, den 13 mars varnat för att: ”Dagens toppersättningar i storbolagen undergräver kapitalismen”.
De rikas löner, bonusar och pensioner har inte ramlat ned från himlen, utan kommer från storbolagens jättevinster – det vill säga arbetarnas obetala arbete.
Att de rika drar ifrån märks i att lönernas andel av produktionsresultatet sjunker i förhållande till vinsterna. Vinsternas andel har ökat kraftigt under de två senaste åren och väntas fortsätta stiga i år, enligt Konjunkturinstitutet. Löneandelen av värdet på det som producerats har däremot sjunkit.
Det har alltså blivit mycket mer till direktörer och stora aktieägare – ofta förenas de båda i en och samma person – men mindre till arbetare. Och det märks bland annat i att direktörerna och de rika drar ifrån.
Volvos vd Leif Johansson tjänade exempelvis i fjol 130 000 kronor per arbetsdag, inräknat avsättningen till hans pension. Det betyder en årslön på 18 miljoner, plus 21 miljoner till pensionen – totalt 39 miljoner, ett lönelyft med 22 procent.
Men han är inte värst. Astra Zenecas vd tjänade, med bonus, 30,5 miljoner kronor förra året, pensionen oräknad.

Direktörerna har garanterat sig själva miljoner när de pensioneras eller slutar.
”Det nya pensionssystemet kommer inte vara populärt när svenskarna väl insett effekterna”, spådde statsminister Göran Persson vid ett besök i Nya Zeeland förra året. Det är helt sant, men Persson och andra på samhällspyramidens topp behöver inte bekymra sig för den framtida pensionen.
En sjuksköterska och en metallarbetare som vill pensionera sig vid 61 års ålder kan räkna med mindre än 40 procent i pension i förhållande till sin slutlön. Om de istället väntar till 65 års ålder med att pensionera sig kan de förvänta sig 46 respektive 49 procent i pension. De måste fortsätta arbeta heltid och vänta ända till 70-års ålder med att pensionera sig för att ens nå upp till en 60-procentig pension, enligt rapporten ”Har vi råd att bli äldre?” som publicerats av Länsförsäkringsbolagens Forskningsfond.
Men exempelvis Systembolagets vd Anitra Steen kan sluta jobba vid 60 års ålder och få 70 procent av slutlönen i pension, plus avkastningen av de pensionspremier som Systembolaget betalt in för Steen. (2004 var Anitra Steens lön 1, 9 miljoner kronor), Om hon lever lika länge som en genomsnittlig kvinna, drygt 82 år, kan hon kvittera ut minst 25,5 miljoner kronor.
Anitra Steen ligger dock inte i topp, långt därifrån. ”I år blir Handelsbankens ordförande Arne Mårtensson och SEB:s tidigare vd Lars Thunell pensionärer. Tillsammans kan de kamma hem över 260 miljoner kronor i pensioner. Det blir ju ruskiga belopp över tiden. I ett företag kanske det finns flera pensionerade vd:ar samtidigt. Det kan ju bli flera 100 miljoner kronor i kostnader för personer som inte bidrar med någonting längre”, konstaterade Dagens Industri i förra veckan.
Och visst är det ”ruggiga belopp”, som sätter strålkastarljuset på kapitalismens klyftor och gap.

Vad som måste till är en ny låglönerevolt och kamp för en socialistisk omfördelning – från storföretag och rika till arbetarhushåll och offentlig sektor. Det är för detta som Rättvisepartiet Socialisterna kämpar.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!