Helt fel, Amnesty

2015-08-19 12:31:10


Prostitution är kommersialiseringen av sexuella övergrepp. Att Amnesty International är för prostitution är skandalöst.

Förra tisdagen antog Amnesty International den omdiskuterade resolutionen om att förespråka en total avkriminalisering av alla aspekter av prostitution. Något som svenska Amnesty motsätter sig.

Amnesty International (AI) är inte en politisk rörelse, men det är en respekterad organisation för mänskliga rättigheter. Frågan är dock om AI börjar tappa greppet. Redan tidigare har organisationen kritiserats för att inte förespråka kvinnors rätt till abort. Man är för en avkriminalisering av abort, men bara sedan år 2007. Man ser inte aborträtt som en mänsklig rättighet.
Däremot ses sexarbetares rättigheter som mänskliga rättigheter, vilket de är. Men en avkriminalisering av så kallat sexköp eller av bordellverksamheter leder inte till en tryggare tillvaro för de prostituerade som Amnesty hävdar. Istället bidrar det till en större efterfrågan och en utvidgad sexhandel. AI:s nya linje innebär snarare ökade rättigheter för ”sexköparna”.

Man skriver i sitt uttalande efter beslutet att man vill avkriminalisera alla aspekter av frivilligt sex som inte involverar övertalning, exploatering eller övergrepp. Men som Rachel Moran (irländsk prostitutionsöverlevare och författare) skriver på sin blogg: ”[Prostitution är] kommersialiseringen av sexuella övergrepp”. Det är den extrema formen av objektifieringen av kvinnor. Att gå till en prostituerad handlar inte om att köpa sex. Det handlar om att köpa en kropp, om maktutövande och om att köpa sig rätten att göra vad man vill med någons (framförallt en kvinnas) kropp.
AI vill med avkriminalisering av sexmarknaden minska prostituerades utsatthet. Man vill öka deras trygghet. Och man ställer till och med krav på stater att förebygga social och ekonomisk utsatthet som tvingar in människor i prostitution.
Men varken legaliseringen av prostitution i Tyskland eller Nederländerna har lett till en förbättrad situation för de prostituerade. Däremot har sexhandeln ökat enormt. Under år 2011 ökade antalet prostituerade flickor under 18 år i Amsterdam från 4 000 till 15 000, enligt Child Right Organization.

Vi lever i ett kapitalistiskt system och inom alla industrier är det billigare att utnyttja fattiga människor från andra länder som billig arbetskraft än att använda inhemsk arbetskraft. Det blir konsekvensen inom sexhandeln också. Det är därför som det i Tyskland finns 62 gånger fler offer för människohandel med prostituerade än i Sverige.
AI säger att man baserar sitt beslut på sexarbetares upplevelser. Dock verkar man strunta i de prostitutionsöverlevare som är motståndare till deras beslut.
Att argumentera mot en avkriminalisering och som Rättvisepartiet Socialisterna ge kritiskt stöd till den svenska lagstiftningen innebär inte att man vill stigmatisera den prostituerade. Precis som att vara motståndare till vapenindustrin inte innebär att vara motståndare till de som arbetar inom den. Istället måste kraven riktas mot behovet av en upprustad välfärd, för fler arbetstillfällen med kollektivavtal vars löner man kan leva på – socialistiska krav.
Prostituerades rättigheter kan inte försvaras utan detta och inte heller utan en kvinnokamp mot objektifiering, tabun mot kvinnors sexualitet och könsmaktsordningen, en kamp för ett socialistiskt alternativ som de prostituerade måste ingå i. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!