Het bokamp i Husby

2008-01-11 09:48:28
De fortsatt kraftiga protesterna mot Svenska Bostäders planerade rivningar och lyxrenoveringar i Husby inom ramen för det så kallade Järvalyftet har effekt. Samtidigt går striden i januari och februari in i ett avgörande skede.

Nätverket Järvas Framtids lilla ”julfridsaktion” den 19 december, i form av en ovanlig presskonferens med ett 20-tal boende och nätverksaktivister på det så kallade referenskvarterets (Trondheimsgatan 26-32) gård, blev en riktig pärla i media. Kravet på ett omedelbart stopp för bolagets ”flyttvärdar”, som ända in på jul försökt skrämma folk att gå med på en ”permanent evakuering” innan ens vare sig samråd eller hyresförhandling skett, fick bred spridning.
Efteråt var också Svenska Bostäders vice vd Patrik Emmanuelsson anmärkningsvärt spak i tonen.

”Extrem självkritik”?

– Det är en djupt olycklig situation. Vi är extremt självkritiska, svarar Emmanuelsson på en fråga från lokaltidningen Mitt i Kista efter aktionen om varför man inte inlett en dialog med hyresgästerna tidigare.
Att Emmanuelsson samtidigt försvarar flyttvärdarnas arbete enligt mottot ”Vi ska bygga om, vart vill ni flytta?” med orden att ”Vi vill lyssna på de boende och har behov av att föra en dialog” är ren bullshit. Ju fler som sett sig pressade att flytta, desto svagare blir motståndet, är bolagets ursprungliga plan, som de ännu inte har släppt.
Än vet ingen om Svenska Bostäder och moderaterna i stadshuset bakom dem ännu är beredda att slå till reträtt. Än finns heller inga datum för vare sig det nu alltmer omtalade samrådet eller för förhandlingar med Hyresgästföreningen om hyran.
Samtidigt finns det en risk för att kampmoralen sviktar när de första flyttlassen börjar rulla i mitten på januari. Detsamma gäller om Svenska Bostäder trots protesterna påbörjar en ombyggnad av det hus i referenskvarteret, som i tre år har stått tomt efter en brand.
Järvas Framtid och Hyresgästföreningen har var för sig, men också tillsammans i ett hittills lovande samarbete, påbörjat eller börjat förbeda en rad nya aktiviteter för att stärka motståndet i referenskvarteret, som än så länge ligger i stridens frontlinje.
1. En namninsamling genomfördes innan jul. 78 hyresgäster i de 90 först berörda lägenheterna har skrivit på och förklarar att de inte ger sitt medgivande till någon rivning av hyreshus och renovering ”till nyproduktionsstandard” eller hyror som de inte har råd med.
2. Nätverket Järvas Framtid inleder denna vecka en serie diskussioner och nätverksmöten varje onsdag till stöd för referenskvarterets hyresgäster.

Stödkontor öppnas

3. Hyresgästföreningen öppnar denna vecka ett stödkontor på Trondheimsgatan 10A. Två av dess ombudsmän ska också knacka dörr för att intervjua de boende i stödkvarteret om de boendes inställning som ett led i det kommande ”samrådet”.
4. Hyresgästföreningen anordnar nu på lördagen den 12 januari en ”Framtidsverkstad” om Järvalyftet på Husby träff, där bland annat klara svar på nätverkets och de boendes frågor har utlovats om hyresgästernas lagliga rättigheter, och en första demonstration till försvar för den hotade hyresrätten den 21 januari.
5. Tillsammans med nätverket Rädda hyresrätten, där både nätverk mot ombildningar, Järvas Framtid och flera lokala hyresgästföreningar ingår, planeras ytterligare en demonstration den 11 februari.
6. Beredskap finns också inom Järvas Framtid för en ny lokal massdemonstration runt den 1 februari om Svenska Bostäder mot hyresgästernas vilja påbörjar ombyggnaden av det tomma huset i referenskvarteret.
Kampen i Husby har hittills gynnats av en ovanligt bred publicitet.
– Jag kan inte tänka mig att bo någon annanstans, det är ju här jag har valt att bo. Stressen över det här försvinner inte, jag vet inte vart jag kanske tvingas flytta, och jag vet inte när. Så här behandlar man inte människor, det är som att kasta in en bomb i någons hem, citeras till exempel Sandra Amini efter julfridsaktionen i .se/Aftonbladet.

Strategisk strid

Hyresgästföreningens ombudsman Jan Hanspers förklarar också kampens strategiska betydelse för alla hyresgäster.
– Det handlar om att stoppa en förändrad hyresstruktur i hela Stockholm.
Efter Järvalyftet följer Skärholmenlyftet och Västerortslyftet och sedan miljonprogrammets renovering till en kostnad på kanske 140 miljarder kronor i hela landet.
”Husbyborna kämpar inte bara för sig själva. De kämpar för resten av alla förortsbor där bostadsbolagen tycker att det är okej att behandla sina hyresgäster som andra klassens medborgare, för detta är inte ett enstaka fall. Svenska bostäder har inte patent på att vara slumlords. De kämpar inte bara för lägenheterna utan för varenda fritidsgård, bankomat, vårdcentral, gym och mataffär som lagts ner. De kämpar för vår värdighet som förortsbor. Heja Husby!”, kommenterade Nabila Abdul Fattah i sin kolumn i Metro den 7 december.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!