Historien bakom NMR:s nazistiska symbol

2017-09-28 11:40:28
NMR:s symbol, den nazistiska Tyrrunan är ännu mer specifikt förknippad med Förintelsen än hakkorset som sådant. Tyrrunan bars på den vänstra ärmen på uniformen av SS- och SA-folk som gått den beryktade nazistiska Reichsführerschule. Tyrrunan användes även istället för det kristna korset på SS-mäns gravar.
Tysklands Förbundcentral för politisk utbildning (Bundeszentrale für politische Bildung) kallar Reichsführerschule i Bernau för ”Schulungsort für den Massenmord” – ”läroanstalt för massmord”. Chef för den rashygieniska avdelningen vid denna skola var SS-Standartenführer Karl Astel, som var utgivare av tidskriften ”Volk und Rasse” (Folk och Ras). Reichsführerschule frambringade ett stort antal krigsförbrytare som alla bar Tyrrunan. Bland dem fanns Franz Breithaupt som 1932–1933 var Heinrich Himmlers adjutant.


NMR stolta över nazi-Tyskland

Nordiska Motståndsrörelsen gör inget för att dölja att de nazister, tvärtom. I en artikel nyligen på deras hemsida sägs att ”Hitler lyckades på bara ett fåtal år få en nation som fullständigt låg i ruiner att blomstra”. Detta sägs om en blodig diktatur vars uttalade mål var att starta ett nytt världskrig, krossa alla demokratiska organisationer, i synnerhet arbetarrörelsen, och utrota judar, romer, hbtq-personer och funktionshindrade.
NMR sprider gärna bilder från nazi-Tyskland på 1930-talet, men nämner aldrig nazismens historiska nederlag, som slutade med Hitlers självmord. Nazism och fascism (nazism var den tyska varianten) blev de mest hatade politiska rörelserna för en hel epok.
NMR försöker upprätthålla nazismens hat mot kommunister, socialister och judar. När förvaltningsdomstolen i måndags beslutade att ändra deras marschväg i Göteborg var rubriken på deras hemsida: ”Judar har rätt att bestämma hur svenskar ska demonstrera”.
Det handlar inte om vilseledda ungdomar eller personer som inte vet vad de gått med i – de är fullblodsnazister. Fackföreningarnas drive mot nazister som medlemmar och på arbetsplatserna från slutet av 1990-talet måste återupptas. Det behövs aktiva demokratiska nätverk som besvarar varje gång nazisterna dyker upp. ■


Attack på Pride i Falun

Nazisterna i NMR gjorde i söndags ett försök att stoppa Prideparaden Falun. De blev dock snabbt bortfösta av polisen.
De säger sig företräda ”folket” i Sverige, men det var 10-15 nazister anförda av Pär Sjögren som tänkt sig stoppa en parad med över 3 000 deltagare. Pär Sjögren gjorde också ett utfall mot en av Pridedeltagarna.
Prideparaderna landet runt växer. Under sommaren har nazister angripit parader i Stockholm, Kalmar och Karlstad. På ytterligare några orter har de förstört Prideflaggor.
Nazisterna agerar dock oftast utan att annonsera i förväg och i skydd av mörkret. I Falun har nazister flera gånger saboterat en regnbågstrappa genom att smeta vit färg på den. Idrottsfamiljen Kallur i Rättvik har två gånger fått prideflaggor nedskurna. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!