Vänd dem aldrig ryggen

2017-10-04 21:42:26

foto: Offensiv
Polisen försökte med våld mota bort fredliga demonstranter.

Låt inte etablissemanget skriva om historien om den historiska 30 september. Segern var den samlade vänsterns, folk- och fackföreningsrörelsens tillsammans med ungdomen. Vi stoppade nazisterna – inte etablissemanget, som tvärtom försökte avleda antirasismen.

Alternativa event för barnfamiljer kan vara bra, och det var också många barnfamiljer på lugna stora Heden. Men uppmaningen att vända nazisterna ryggen, som etablissemanget gjort i alla tider, är mycket riskabel. Socialdemokratin uppmanade oss att ignorera den fascistiska faran på lördagen.
”Vi går inte dit”, skrev SSU i en debattartikel följt av ”Den 30 september är vi inte där. Vi tömmer gatorna runt nazisternas demonstration. Vi låter denna lilla sorgliga grupp marschera i ensamhet”. Istället ordnade SSU eventet Love GBG på Järntorget.
”Vi vill inte att de får ännu mer uppmärksamhet”, sa Socialdemokraterna och uppmanade folk till ”en värdig demonstration på fredagen”. Alla riksdagspartier utom SD var med på fredagen på Gustav Adolfs torg som samlade högst 2 000.

Efter att 20 000 slöt upp i fredliga manifestationer och marscherade för att stoppa nazisterna och även lyckades med detta låter det helt annorlunda från politikerleden.
”Alldeles utomordentligt roligt att se att Göteborgarna faktiskt går man ur huse”, sa Ann-Sofi Hermansson (S) med anledning av motdemonstrationerna, och andra S-ledare instämmer. Men vi kommer ihåg på vilken sida hon och kollegorna stod under fredagen, på passivitetens sida.
Den 29 september svarade Kristofer Lundberg, RS, och Christer Bergström, författare med andra världskriget som specialområde, SSU i en Metroartikel:
”Det finns inga exempel i historien där odemokratiska krafter har kunnat motverkas av att folket vänder ryggen till. Tvärtom lär oss historien att detta gynnar sådana mörkerkrafter.
Hitlers väg till makten var inte på förhand given. Det misstag som merparten av det tyska civila samhället gjorde före 1933 var att inte enas i motstånd mot nazismen. ’Om våra motståndare känt till hur svaga vi var, hade vi inte haft en chans’, sa en triumferande Hitler. Nazisternas första åtgärd efter maktövertagandet 1933 var att utplåna arbetarrörelsens organisationer, partier och fackföreningar, idrottsklubbar och all form av demokratisk organisering. De insåg att detta var en grundförutsättning för att de skulle kunna behålla makten. NMR utgör inte ett politiskt hot idag, men de utgör ett dödligt hot mot individer och måste stoppas innan de växer sig starka.”

Efter helgen kommer vi alltid att använda Heden och Liseberg den 30 september som ett av de historiska exemplen på hur välorganiserad masskamp är det viktigaste medlet i att stoppa nazismen. ■

”Mässan måste kasta ut Nya Tider”

Trots fiaskot för nazisterna måste deras hot tas på allvar. De använde sina flaggpinnar och genomförde en spjutattack mot poliserna. De bar på stora bilder på kulturpersoner med judisk bakgrund, som Göran Rosenberg och Emerich Roth, med texten ”förrädare” tvärs över. Fredrik Vejdeland från NMR höll ett tal om sin dröm att ”stena förbrytarna.”
Offensiv har intervjuat Christer Bergström, förlagschef på Vaktel förlag, som på grund av nazistnärvaron inne på bokmässan inte har kunnat närvara där.

– Redan förra året kontaktade jag bokmässan för att vi på Vaktel förlag inte kunde delta på bokmässan då eftersom NMR:arna som bevakade Nya Tider mordhotat mig inne på bokmässan. En av dem stannade framför mig, tittade på min namnskylt och slog upp Vaktel förlag på sin mobil. Sedan tittade han upp och sa på ett mycket aggressivt sätt: ”Du vet väl att du kommer att bli hängd?”
– Nu har jag skrivit till bokmässan igen. Som media rapporterat, bland annat Rapport i lördags, hade NMR faktiskt planerat att marschera in på bokmässan, precis som jag förutsade. Jag anser att det är bokmässans beslut att acceptera närvaron av NMR:s anhängare inne på mässan som orsakat allt detta. Jag anser att det räcker nu. Mässan måste kasta ut Nya Tider och de mässvakter som försökte hindra en förläggare som bar en antinazistisk tröja att ta sig in på mässan. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!