Historisk Trans Pride i Dublin

2018-08-01 15:37:53

foto: Clara Bell
Trans Pride pekade på behovet av att åter göra hbtq+-rörelsen kämpande och radikal (foto: Clara Bell).

Lördag den 28 juli hölls den första Trans Pride i Dublin, Irland någonsin, en historisk protestmarsch. ”Pride behöver gå tillbaka till sina radikala kamp- och proteströtter”, menar arrangörerna av marschen.

En uppsjö av olika grupper och organisationer stod bakom initiativet till Trans Pride, däribland den socialistiska feministiska rörelsen ROSA och Socialist Party (CWI Irland). Över tusen personer samlades och marscherade genom Dublin under lördagen, där krav restes på förbättrad sjukvård för transpersoner, mer resurser till den psykiatriska vården, ett stopp på våldet mot transpersoner, att kyrka och stat ska separeras med mera.

Marschen gick längs samma väg som Dublins första Prideparad gick för 35 år sedan. Då var paraden en protestmarsch mot våldet och diskrimineringen mot hbtq+-personer, tydligt inspirerat av Stonewalls kamptraditioner, medan Pride i Irland idag är starkt företagsdominerat och en slags regnbågskapitalism som överskuggar gräsrotskampen. De allra flesta Pride-event i västländerna har samma problem.
Ett tema under talen var just en djup frustration med hur företagsdominerat och kommersialiserat Pride har blivit, men även en stark känsla av internationell solidaritet och en kampanda om att det är dags för en verklig förändring.
ROSA-aktivisten och en av arrangörerna till marschen, Ollie Bell, berättar för den irländska tidningen Independent:
– Vi skapade historia när vi vann samkönade äktenskap och könserkännandelagen samt skrotandet av åttonde tillägget i grundlagen (som förbjöd abort). Men vi har fortfarande så mycket att kämpa för. 

Thomas White, medlem i Socialist Party och en av arrangörerna till Trans Pride, beskriver stämningen:
– Den två kilometer långa marschen hade en kraftfull, energisk och militant atmosfär. Det fanns en politisk stämning kring hela evenemanget och en tydlig önskan om att fortsätta kampen för transpersoners frigörelse. Kampen måste vara en kamp mot det kapitalistiska systemet som helhet, vilket definitivt återspeglades i talen och i deltagarnas öppenhet till antikapitalistiska idéer. Låt denna marsch bli ännu ett steg i kampen för att störta hela det ruttna kapitalistiska systemet och uppnå frigörelse för alla!
Trans Pride är ett viktigt steg i Irland för att åter göra hbtq+-rörelsen till en kämpande och radikal rörelse. Det är ett viktigt initiativ som borde följas av liknande radikala marscher i fler västländer, exempelvis Sverige.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!