Höga vårdavgifter slår mot lågavlönade

2010-03-24 15:11:41
Från årsskiftet höjdes samtliga vårdavgifter för sjukvård i Norrbottens läns landsting. Ett besök till distriktsköterskan, som tidigare var avgiftsfritt, kostar nu 100 kronor. Generellt har alla vårdavgifter höjts med 20 kronor.

Ett läkarbesök vid vårdcentral kostar från och med januari 2010 170 kronor medan läkarbesök vid sjukhus kostar 270 kronor.
Ett besök på akutmottagning­en kostar dock lika mycket oavsett ålder, det vill säga 270 kronor.
Nivån på högkostnadsskyddet är som tidigare, vilket betyder att patienterna betalar maximalt 900 kronor för vården under ett år. För receptbelagd medicin är motsvarande gräns för högkostnadsskyddet 1 800 kronor.

För de som behöver söka vård ofta blir det väldigt dyrt, fram till frikortet. Många lågavlönade kommer att få göra stora uppoffringar eller till slut inte alltid ha råd att söka sig till sjukvården, som kommer att bli en ”lyxvara”.
Vården ska ju vara till för alla och nu kommer det att bli ännu svårare för dem som redan har det svårt.
Britta Berggren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!