Högeralliansen säljer ut vården

2006-12-13 13:45:23
Som Offensiv rapporterade i förra numret, öppnar regeringen upp för ökat privat ägande inom vården, också för akutsjukhus och universitetssjukhus. Detta trots att man i valrörelsen sa att akutsjukhusen inte skulle säljas ut.

Att privatiseringar skulle leda till att pengarna används mer effektivt och ändamålsenligt, stämmer i alla fall inte om man tittar på Stockholms privata vårdcentraler.

Miljoner till aktieägarna

Det senaste året har vinsterna för Stockholms privatägda vårdcentraler ökat från 48 till 63 miljoner kronor. Summan som delas ut till aktieägarna har nära nog tredubblats under samma period.
Lägger man till vinsterna som de större bolagen gör på sin verksamhet i Stockholm – Carema Primvård 14,7 miljoner (117 miljoner av koncernens totala vinst delades ut till aktieägare 2005) Curera 3,3 miljoner och Kvalita 3,8 miljoner – blir den siffran högre, dryga 80 miljoner kronor.
Tre av vårdcentralerna går med förlust och bolaget Legevisitten gick 1,7 miljoner kronor minus 2005.
När nu alliansen upphäver stopplagen utan att undanta akutsjukhusen, blir möjligheterna att omfördela pengar från skattebetalare till aktieägare ännu fler.
I valrörelsen frågade Skoop och tidningen Stockholm City väljarna i Stockholm om de ville slopa stopplagen inom vården eller ha den kvar. Sex av tio svarade att man ville ha den kvar. Stockholms läns landsting har i ett pressmeddelande påpekat att i svt:s partiledarduell, bara dagar innan valet, sa Fredrik Reinfeldt: ”Vi vill inte sälja akutsjukhus som du påstod i en tidigare debatt. Vi har inte det förslaget och jag är glad att du gav mig möjligheten att ge det här beskedet ikväll.” Dessutom kunde man samma vecka i flera dagstidningar läsa annonsen:
”Vi ska vara sakliga. För varje dag som går kommer socialdemokraterna att bli allt mer aggressiva. Tyvärr resulterar det ibland i rena lögner. De har till exempel påstått att vi vill införa en pensionärsskatt och att vi tänker sälja ut akutsjukhusen”.

Akutsjukhus till salu

I debattartikeln i DN den 4 december bekräftar regeringen att akutsjukhusen ska säljas ut. Samma dag säger Lars Joakim Lundquist, m, biträdande sjukvårdslandstingsråd för moderaterna i Stockholm, till City att en utförsäljning av Karolinska kan vara lösningen på universitetssjukhusets budgetunderskott.
– Vår tanke med sjukvården är att den ska vara som en galleria och vinstintresse är alltid en sporre för att få en bättre vård.
Var opinionen står eller om man tycker sig ha stöd av väljarna kommenteras inte. Innan valet fanns det oenighet mellan moderaterna lokalt och nationellt kring akutsjukhusen. I sin alternativbudget för Stockholms läns landsting 2006, skrev moderaterna att de ville att alla akutsjukhus i Stockholm skulle få fortsätta att arbetet med att bli mer fristående – alltså privatiseras. Nu verkar moderaterna nationellt ha smugit över till att dela den synen.
Så sent som den 10 oktober intervjuades Göran Hägglund, socialminister, i Svenska Dagbladet. Då sa han att det finns problem med att privatisera universitetssjukhus, eftersom ”vi vill ha en offentligt driven forskning på det här området”.
Men när han i förra veckan i DN debatt presenterade regeringens sjukvårdspolitik, nämner han ingenting om att universitetssjukhusen ska undantas.

Skattepengar blir vinster

Privatiseringen av akutsjukhusen kommer att innebära att ännu fler läkare kan bli företagsägare, anställa de sjuk- och undersköterskor som tidigare var deras kollegor och ta ut skattepengar i personliga vinster. DN frågar Anders Nilsson, vd och läkare på Täby Centrum Doktorn hur han tänkte när han förutom sin lön plockade ut skattepengar ur bolaget. Anders svarar så här: ”Vi har inte tänkt någonting alls. Vi sålde några periodiseringsfonder och då blev det pengar över. Om man gör vinst kan man ju ta ut den”. Det handlade om 600 000 kronor.
Om de skattepengarna tillsammans med de övriga vinstmiljonerna istället satsades där det var meningen att de skulle hamna – på vården – skulle de kunna öka bemanningen, höja lönen och ge de ofrivilligt deltidsarbetslösa kvinnorna i Kommunal rätt till heltid.
Ulrika Waaranperä

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!