Högeralliansens privatiseringslista i Stockholms län

2007-06-27 12:14:32
Den borgerliga alliansen har sedan de tog över efter förra valet i Stockholms läns landsting satsat hårt på att privatisera vården. I mitten av juni avslöjade Svenska Dagbladet den hemliga lista på verksamheter som kan komma att privatiseras.

Här följer ett axplock från listan:
• Privatisering av all sjukvård i Södertälje, Nykvarn och Salem. Aldrig någonsin tidigare har det hänt att all vård i ett geografiskt område privatiserats. Det handlar om alla vårdkedjor, hela äldresjukvården, psykiatrin och primärvården.
• Vårdföretaget Aleris erbjuder sig att ta över alla rutinmässiga hjärtoperationer vid Karolinska i Solna och om så blir fallet kommer nästan all hjärtsjukvård i Stockholms län vara att privatiserad.
• All sjukvård kring Dalens närsjukhus och Handens sjukhus liksom delar av ögonsjukvården på S:t Eriks sjukhus privatiseras.
• Hela kvinnokliniken inklusive BB, förlossningen och vården av för tidigt födda på Danderyds sjukhus.
• Försäljning av det landstingsägda bolaget AiSAB, vilka sköter en stor del av ambulanssjukvården.

Beslut i höst

Ännu handlar det inte om några konkreta försäljningar utan först i höst kommer politikerna att besluta om vilka verksamheter på listan som ska läggas ut för upphandling.
Redan idag är hälften av landstingets vårdcentraler privata, men Göran Stiernstedt, t f sjukhusdirektör för Stockholms läns landsting, tror att samtliga kommer att vara privata före nästa val (LT 29 mars).
Att privatiseringar och nedskärningar är två sidor av samma mynt visar sig i planerna på att dra in personal.

559 tjänster ska bort

Enligt en första inventering som presenterades i mars ska 559 tjänster bort i landstinget, varav de flesta (240) i närsjukvården.
Landstingsmajoriteten har avsatt 600 miljoner kronor till ”omställningskostnader” för att underlätta privatiseringen av länets vårdcentraler.
Helt klart försöker de undanröja det motstånd som finns mot privat vård, både från anställda och patienter.
Möjligen kan en del fackliga företrädare nöja sig med avtalspension och avgångsvederlag för drabbade, men det krävs mycket mer för att stoppa privatiseringarna.

Gunilla Leijon

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!