S i Uddevalla låter bolagens vinster gå före snöröjning

2010-03-10 14:40:34
Vintern 2009/2010 har varit en av de mest snörika i mannaminne och i hela landet har snön orsakat enorma problem som inställd kollektivtrafik, inrasade tak och per- sonskador.

Det har också visat sig tydligt att de privatiseringar och avregleringar som följt av de senaste årtiondenas högerpolitik har försämrat landets förmåga enormt när det gäller krishantering i denna skala.
Även Uddevalla har varit hårt drabbat. Snöröjarna har jobbat oerhört hårt nästan dygnet runt, men det har ändå inte alltid räckt till.
Socialdemokraterna i Uddevalla värderar dock företagens vinster före en effektiv snöröjning. På Uddevalla kommuns hemsida får Jan Gunnarsson, kommunalråd för S, frågan om man inte skulle kunna ta hjälp av arbetslösa för att avlasta snöröjningsinsatsen. I svaret betonar Jan att en så­dan insats inte skulle få ”kollidera med näringslivets intressen”.

Rättvisepartiet Socialisterna  menar att arbetslösa ska erbjudas jobb. Men det ska inte vara obetalt arbete för att få behålla sin a-kassa eller sitt försörjningsstöd utan alla som anställs för att utföra en tjänst ska betalas i enlighet med kollektivavtalen och ska ha fulla fackliga och arbetsmiljömässiga rättigheter. Jan Gunnarssons svar är ett tydligt exempel på att Socialdemokraterna sedan länge har tappat alla seriösa ambitioner att verka som ett vänsteralternativ till den öppet borgerliga alliansen.
Till skillnad från Socialdemokraterna vågar Rättvisepartiet Socialister­na värdera ett säkert och fungerande samhälle högre än näringslivets kortsiktiga vinstintressen.

Patrik Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!