Högerpolitiken möter motstånd

2007-06-13 12:41:47

foto: Ulrika Waaranperä
Måndagens demonstration arrangerades av lärarfacken. 500 slöt upp.

Att högerstyret i Stockholms stad lämnat löneförhandlingarna och satt lärarnas löneökning till skamligt låga 1,9-2 procent, fick 500 uppretade lärare att demonstrera vid kommunfullmäktiges möte i Stadshuset i måndags.
”Skambud, skamvrån” övergick efterhand i ”strejk, strejk, strejk, strejk!”.
När ingen av kommunpolitikerna kom ut för att möta lärarna, gick de själva in på åhörarläktaren med sina plakat.
Det var ilskna och besvikna lärare som hade samlats utanför Stadshuset. Lisanne Ulander, Inger Sandberg, Eva Söderlund och Ylva Nilsson är fackligt aktiva i Lärarförbundet. De tycker det är skamligt att arbetsgivaren gått ifrån förhandlingsbordet och satt ett ensidigt lönebud, långt under de 3,5 procent i snitt som årets avtalsrörelse gett andra grupper.

Hur motiverar de det?
– Inte alls, tycker jag, säger Lisanne.
– Borgarna har sagt att de ska satsa på lärarna – det kändes ju inte, fnyser Eva.
– Jag tycker att lärarlönerna är låga om man jämför med arbetsprestation. Vi går fortbildningskurser hela tiden för att bli duktigare. Det borde synas i lönekuvertet också, säger Agneta Svalsten som jobbar i Rågsved och har arbetat som lärare i trettio år.
Från talarstolen konstaterar Lisbeth Wållberg, ordförande för Lärarnas riksförbunds stockholmsdistrikt, att man sällan sett så stor skillnad mellan retorik och verklighet som när det gäller årets Stockholmsbudget.
Att landets kommuner och landsting tillsammans gör miljardöverskott just nu och Stockholms kommun är den fjärde rikaste, gör stadshushögerns svek mot lärarna ännu grövre.
– Efter mötet ikväll ska politikerna på Gröna Lund, upplyser Lisbeth.
”På skattebetalarnas bekostnad” hörs det från publiken.
– Före valet var det mycket prat om att satsa på lärarna, men det var en bubbla som bara sprack, säger Agnes Sandergren, som jobbar som modersmålslärare. Kollegan Manuel Diaz inflikar:
– De har lovat mer resurser, men gör så här.
I samma stund brakar talkörerna loss runtomkring oss: ”Lovar runt – håller tunt, lovar runt – håller tunt!”
– Du ser, skrattar Manuel, de läser mina tankar.
Strax därefter bryter den argaste talkören ut igen: strejk, strejk, strejk, strejk. Lärare går spontant upp i talarstolen. En av dem säger:

”Ge oss stålar”

– Ni som har plakat, gå in på åhörarläktaren. Man får inte säga något, så jag kan inte gå in, för jag skulle inte kunna hålla tyst, men gå in ni!
Ett tjugotal lärare följde uppmaningen och gick in. På deras plakat stod att läsa: ”Räkna med bråk”, ”Ni som snålar, ge oss stålar”, ”Missbruk av makt leder till politikerförakt” och ”Don’t fuck with the fack”. ”Åsiktsyttring”, ansåg kommunfullmäktiges andre vice ordförande, Hadar Cars, och påpekade att sådana inte var tillåtna från läktaren.
Men lärarna gav sig inte: istället strömmade 150 lärare ytterligare in och fyllde läktarna, enligt Dagens Nyheter 12 juni.
Samma tidning citerar Kristina Axén Olin: ”Att lärare, som ska fostra våra barn uppför sig på det här sättet och sätter sig över demokratiska spelregler.”
Betänk att de orden kommer från en person som leder den arbetsgivarsida som lämnat löneförhandlingarna, kört över facket och på egen hand bestämt lönepåslaget…

Ulrika Waaranperä

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!