Höghastighet i gräddfilen

2019-01-16 11:00:10
Inkomst- och förmögenhetsklyftorna fortsätter att öka samtidigt som samhällets toppar pratar om att klyftorna måste minska.
Innan årets första arbetsvecka var slut hade toppdirektörerna redan tjänat mer än vad arbetarna gör på ett år. Det tog bara tre arbetsdagar innan exempelvis de brittiska toppdirektörerna hade tjänat ihop en arbetares årslön. Till skillnad från arbetarna, vars reallöner sjönk på nytt ifjol, fick de brittiska toppdirektörerna (de 100 bäst betalda vd:arna) ett lönepåslag på i snitt 11 procent 2018, vilket innebär en årsinkomst på över 45 miljoner kronor.
I USA tjänar toppdirektörerna numera 361 gånger mer än arbetarna, men det finns de som tjänar 5 000 gånger mer än sina anställda. Mindy Grossman, Weight Watchers Internationals vd (WW, ViktVäktarna i Sverige), tjänar så mycket som 5 908 gånger mer än sina anställda.
Även i USA föll arbetarnas reallöner ifjol och i en färsk undersökning sa 60 procent av de tillfrågade amerikanerna att de inte fick någon löneökning 2018. Jämför det med att Apples vd Tim Cook bara i bonus kammade hem dryga 107 miljoner kronor. Totalt fick han ersättning (lön, bonus och aktier) på svindlade 1,2 miljarder kronor 2018.
År 1980 var Sverige förmodligen det kapitalistiska land där klyftan mellan rik och fattig var minst. Sedan dess har det bara gått utför. Oavsett regering har klyftorna ökat. Idag tjänar de 50 bäst betalda direktörerna drygt 55 gånger mer än industriarbetarna; år 1980 tjänade topp-vd:arna 9,1 gånger mer.
Det finns naturligtvis direktörer som tjänar mycket mer än snittet. Läkemedelsbolaget Astra Zenecas vd har exempelvis en årsinkomst som vida överstiger 100 miljoner kronor, vilket är flera hundra gånger mer än industriarbetarsnittet.
Sverige är idag det land där klyftorna ökar snabbare än i något annat OECD-land. Och landet klättrar snabbt på topplistan över de länder som har flest dollarmiljardärer- och miljonärer. ”Jag tror inte att någon karibisk ö idag kan konkurrera med Sverige när det gäller förmånliga villkor för rika människor”, skrev vänsterekonomen Stefan de Vylder på SvD Debatt för drygt ett år sedan.
Att Sverige ska förbli ett paradis för de rika går som en blå tråd genom den uppgörelse som Socialdemokraterna har gjort med Centern och Liberalerna. Stefan Löfven är beredd att göra allt för att hans nya regering ska kunna titulera sig de rikas regering.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!