Högt pris för förra årets tågkaos

2011-10-27 10:17:24
29 000 inställda tåg och 45 000 förseningstimmar resulterade i en oreda som gav samhället merkostnader på fem miljarder kronor. Fackförbundet Seko har tagit reda på vad förra årets tågkaos kostade.

Sekos utredning visar att det under perioden 2007-2013 satsas tre miljoner kronor per kilome­ter räls i Sverige. Jämfört med snittet bland EU-länder, 12 miljoner kronor per kilometer räls, befinner sig nu Sverige i det riktiga bottenskiktet.
Offensiv har från start kritiserat och kämpat mot de socialde­mokratiska och borgerliga regeringarnas bolagisering och avreglering av SJ, som en gång kallades folkets järnväg. En inskränkt, kortsiktig företagsekonomisk järnvägspolitik med nedskärningar och vinstjakt istället för långsiktiga satsningar och fortlöpande underhåll har lett till dagens återkommande kriser för resenärer och ­järnvägsanställda.

– Det blir tydligt
att vi inte har råd att inte investera i ­järnvägen. Men vi måste också se över avregleringarna, säger Sekos utre­dare Anders Thonäng till Seko-tidningen.
– Att vi passerat lågvattenmärket visste vi, men att vi var fast förankrade i bottenträsket när det gäller satsningar på järnvägar och infrastruktur, kom som en överraskning. Järnvägen måste nu ges långssiktiga förutsättningar att bli ett transportslag för gods och människor, kommenterar Sekos förbundsordförande Janne Rudén i samma tidning.

Det är lovvärt att Seko har gjort en egen utredning om tågkaoset. Fackförbundet har beväpnat sig och sina medlemmar med fakta. Nu gäller det att också använda rapporten och likt Tågupproret ta initiativ och mobilisera medlemmar med flera till kamp för en bättre tågtrafik utan dyra, återkommande vintersammanbrott.

Stefan Lundqvist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!