Hongkong: 30 000 tågade mot falsk demokrati

2010-01-07 13:32:00
Hongkongs nya demokratirörelse fick en rivstart den 1 januari, då 30 000 slöt upp bak- om kraven på allmän och li­ka rösträtt.

– Demonstrationen var tredubbelt så stor som arrangörerna hade trott, sa­de 16-åriga Yu, medlem i Rättvisepar­tiet Socialisternas systerorganisation i Hongkong.
– Det visar folkets vrede mot regeringens bedrägliga valreformen, sä­ger han.
Om demonstranterna, inklusive den höga andelen av unga människor bland dem, kan organiseras i en verklig massrörelse är detta den bästa möjliga starten på ett avgörande år av kamp.
Regeringens plan, som offentliggörs i november, bevarar de ålderdomliga och odemokratiska ”kommersiella valkretsar” som ger 200 000 rika väljare – bankmän, mäklare och byggherrar – extra tyngd i det ”lag­stiftande rådet” (Legco). Enligt en undersökning gjord av Human Rights Monitor är en röst i dessa elitistiska valkretsar värd 15 940 vanliga röster. Systemet försvaras av regeringstrogna som ”allmän rösträtt med kinesiska kännetecken”. I själva verket infördes det av det brittiska kolonialstyret för dåtidens marionettstadsfullmäktige.
Sedan återföreningen 1997 har samma system välkomnats av Kinas ”kommunistisk” enpartistat. Med ett till stor del dekorativt ”parlament” som inte utövar någon kontroll över regeringen, stränga villkor för vem som kan kandidera som regeringschef och flerfaldig rösträtt för företagare, liknar Hongkongstyret de korporativa strukturerna under Mussolinis diktatur i Italien.
Det som står i vägen för någon verklig demokratisk förändring är en koalition av Hongkongs kapitalistiska elit som svartsjukt vaktar sina privi­legier samt diktaturen i Peking, som fruktar allt som den inte kontrollerar fullt ut.
Peking räds även politisk ”smitta” från Hongkong till andra de­lar av Kina. Därför betonar socialister att kampen för verkliga demokratiska rättigheter hänger ihop med kampen mot enpartistyret i Kina och mot kapitalismen internationellt. Det krävs demokratisk kontroll över ekonomin – banker och företag – inte bara rege-ringen.
Laurence Coates

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!