Hongkong: ”Long Hair” dömd till två månaders fängelse

2012-03-21 15:00:59
Antidemokratisk dom syftar till att kriminalisera protester
"Long Hair" Leung Kwok-hung kan avsättas från Hongkongs "parlament", det lagstiftande rådet, efter att ha dömts till två månaders fängelse på en falsk anklagelse för skadegörelse och brott mot ordningslagen. "Long Hair", som nyligen besökte Sverige, är ordförande för League of Social Democrats (LSD). 
 
Fyra andra demonstranter – Wong Yeung-tat, Tang Kin-wa, Yung Wai-Tong och Chan Sin-ying – fick tre veckors fängelsestraff.

Målet gällde protester i september 2011 på ett av regeringen organiserat samråd angående förslag om att avskaffa fyllnadsval till lediga platser i det  lagstiftande rådet, ännu en åtgärd för att förhindra protester mot regeringen. Över 200.000 människor protesterade mot regeringens odemokratiska förslag den 1 juli ifjol. "Samrådet" användes av regeringen för att mildra den negativa allmänna opinionen, samtidigt som de styrande är beredda att gå vidare med en modifierad version av sin ursprungliga plan.

Domstolens beslut är en parodi på rättvisa. Den sammanlagda domen på 5 månaders fängelse handlar om påstådd skadegörelse påtvå dörrar på konferenscentret i Tsim Sha Tsui, till en kostnad av 4 000 hongkongdollar (ungefär samma i kronor). De anklagade fanns också skyldiga till förargelseväckande beteende, när det var regeringens beslut att utesluta demonstranter från ett "offentligt forum" som var orsaken till den upphettade stämningen.

Demonstranter kriminaliserade

 – Beslutet om fängelse för "Long Hair" är en skam, säger Sally Tang Mei-ching  i Socialist Action (CWI) i Hongkong, som har kämpat i många kampanjer tillsammans med LSD:s parlamentsledamot. 
– Det finns uppenbarligen en lag för de rika och mäktiga, och en annan för resten – demonstranter kriminaliseras, medan regeringstjänstemän och kandidater till posten som chefsminister kan bryta mot lagen, ta emot lyxiga gåvor och umgås med gangsters.

Den pågår "val" inom en sluten cirkel för att utse Hong Kong nästa ledare, som kulminerar i en omröstning av en elit på 1 200 personer på söndagen, har blivit en skandalartad fars, där ledande kandidater och deras team avslöjats med lagbrott och samverkan med brottslingar. Men de som kämpar mot detta groteskt odemokratiska system möts av ökat polisförtryck och ett etablissmang inom media och juridik som vill se blod.

När kraven på demokrati växer starkare i Hongkong och massans ilska ökar mot den extrema klyftan mellan rika och vanligt folk får de kapitalistiska makthavarna stöd av den kinesiska diktaturen i att utveckla nya sätt att slå ner protesterna. Rättegången mot "Long Hair" är en övertydligt fall av politisk förföljelse, för att straffa honom och hans parti, särskilt för hans nyckelroll i kampanjen vid fyllnadsvalen 2010, som genomfördes för att protestera mot demokratisk förändringar som införs i snigeltakt.

Största förtrycket på 45 år

Regeringens mer repressiva linje mot protester resulterade i utnämningen av den hökaktiga polischefen Andy Tsang Wai-hung för ett år sedan. Under Tsang har polisarbetet tydligt tagit en ny riktning med ett sammanlagt 416 arresteringar under demonstrationer 2011, jämfört med 50 gripanden året innan. Det är det högsta antalet politiska arresteringar som gjorts sedan 1967, ett år av stora kravaller mot det brittiska styret då dussintals liv gick till spillo.

En medlem i det lagstiftande rådet kan avlägsnas från sin plats om ett fängelsestraff är längre än en månad. En kraftfull protestkampanj behövs för att kräva undanröjande av dessa fem skamliga domar och avslöja domstolens klassdomar.


– Upphäv fängelsestraffet mot "Long Hair" Leung Kwok-hung och de fyra  andra.
– Kamp mot alla åtgärder för att rensa ut ’Long Hair " från lagstiftande rådet.
– Intensifiera kampen mot den odemokratiskta regeringen och valsystemet och mot kapitalisternas "1 procent".

Dikang, Socialist Action (CWI) i Hong Kong


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!