Åseleockupationen avbruten – kampen går vidare i Dorotea

2012-03-24 14:12:30

foto: Doroteaupproret
Doroteaborna samlas under ett stormöte den 19 mars.

Åseleupproret som ockuperat sjukstugan i Åsele har vunnit en delseger. Landstinget har lovat att en förbättrad akutbil, som kan transportera patienter, ska placeras i kommunen.

Efter besked det avbröts ockupationen. Men detta innebär också att trycket på landstingsledningen försvagas och har orsakat en spricka gentemot de dorotea­bor som i snart två månader har ockuperat sjukstugan i grannkommunen.
Ockupationen i Åsele har handlat om att landstinget dragit in ambulansen i kommunen och ersatt den med en s k akutbil. Problemet är att akutbilen inte kan transportera patienter. ­Enligt landstingets egna beräkningar skulle detta leda till att Åsele kommun skulle få de längsta väntetiderna på ambulans i hela landet.
Nu lovar man att en ny och bättre akutbil ska sättas in från och med den 2 april. Den nya bilen kommer att vara lika stor som en ambulans. Den kommer att kunna transportera patienter till sjukstugan eller till mötande ambulans. Men den kommer bara att arbeta inom kommunen.
Detta är en tydlig eftergift från landstingets sida och ett bevis på att protesterna i Åsele har lönat sig. Men det är samtidigt en försämring jämfört med en fullvärdig ambulans.

I Dorotea har sjukstugan ockuperats i snart två månader i protest mot att akutplatserna vid sjukstugan dragits in. När åseleborna också inledde sin ockupation innebar det att trycket på landstinget ökade betydligt.
Det har också funnits uppgifter om att ockupationerna ­skulle kunna spridas till fler platser. När nu ockupationen i Åsele avbryts innebär det att ockupanterna i Dorotea blir ensamma.
De första kommentarerna från Dorotea har också präglats av besvikelse och upprördhet över att den gemensamma aktionen mot landstingets nedskärningar har avbrutits.

– Våra gemensamma krav var ­akutvårdsplatser i Dorotea och ambulans i Åsele. Det har vi inte fått, sa Simone Granberg till SVT:s Västerbottensnytt den 19 mars.
Ockupanterna i Dorotea är fast beslutna att fortsätta sin ockupa­tion. De förtjänar och behöver allt stöd för detta. Den eftergift som landstinget har gjort motsvarar bara en liten del av årets nedskärningsprogram på 150 miljoner kronor. Det finns också planer på att skära ned ytterligare 150 miljoner kronor per år under de kommande tre åren.
Det finns all anledning att sprida protesterna från Dorotea till andra delar av länet. Inte minst till Umeå och Skellefteå där stora nedskärningar av vårdplatser på sjukhusen hotar.
RS Västerbotten

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!