Hongkongs nye regeringschef utmanas av massprotester

2012-11-19 01:02:07

foto: Per-Åke Westerlund
”Det är tydligt att det finns en växande kampvilja och ökat motstånd i Hongkong”, skriver Per-Åke Westerlund, nyligen hemkommen från staden.

Det jäser i Hongkong. Flera massdemonstrationer med över 100 000 deltagare och en tio dagar lång ockupation av torget utanför parlamentet har skakat stadens nye regeringschef Leung Chun-ying sedan han tillträdde den 1 juli.

Det är tydligt att det finns en ­växande kampvilja och ökat motstånd i Hongkong, med nära 7 miljoner invånare på en yta ungefär som Ölands.
Tredje dagen jag var där hölls en protest mot ett planerat lyxbygge på en strand. Ett par tusen deltagare samlades utanför ”parlamentet” och både debatten om bygget och protes­ten fick stor uppmärksamhet i media. Socialist Action (CWI i Hongkong) fick bra respons på våra krav att stoppa byggspekulanterna, rädda miljön och att behoven ska styra ­byggandet.
Demonstrationen var en av många i en rad protester.

– CY (Leung Chun-ying)
har nu styrt i hundra dagar och varit i kris sedan starten, berättade Sally Tang från Socialist Action, under mitt besök i staden.
– Redan första dagen demonstrerade 400 000 mot hans tillträde. Ilskan orsakades av att han inte är demokratiskt vald, att hela ”valet” kantades av skandaler samt av rädslan att han ska införa ett hårdare styre i Hongkong, berättar Sally Tang.
Den 1 juli, när CY tillträdde, är en helgdag för att påminna om Kinas övertagande av Hongkong från det brittiska kolonialstyret 1997. Sedan 2003 hålls också årliga demonstratio­ner av de ”pandemokratiska” partierna (partier som säger sig stå för demokrati i opposition till diktaturen i fastlands-Kina). När Hongkong åt­erbördats till Kina lovade Peking att staden skulle behålla ett eget ­politiskt system.
Årets demonstration den 1 juli var den största sedan 2003, då en halv miljon demonstrerade och lyckades stoppa en ökänt odemokratisk ”säkerhetslag” som kallas Artikel 23.
Den nye regeringschefen har som ett av sina uppdrag att på nytt försöka införa just Artikel 23, som bland annat inskränker rätten att organisera sig och demonstrationsfriheten.
Leung Chun-ying (CY) är en fastighetshaj som blev Pekings kandidat sedan deras tidigare favorit, Henry Tang, avslöjats i alltför många skandaler. ”Valet” sker inom en utvald el­it på 1 200 av Hongkongs 6,9 miljoner invånare. Men Hongkongs borgare var splittrade och Henry Tang fick omkring en fjärdedel av de 1 132 rösterna.
– CY hade två uppdrag: dels Artikel 23, dels att införa ”patriotiska lektioner” i skolorna. Han började med den patriotiska utbildningen, mötte enormt motstånd och tvingades att retirera, säger Sally Tang.
– Redan den 29 juli demonstrerade 90 000 mot förslaget om att ­införa ”patriotisk utbildning”, eller hjärntvätt som vi kallar det. Folkmassan växte till 120 000 utanför regeringsbyggnaden och visade därmed vad som skulle följa.

En månad senare inleddes den mest intensiva kampen. Den 1-9 september ockuperades torget av 10 000-tals, mest ungdomar, med krav på att den patriotiska utbildningen skulle skrotas. Fredagen den 7 september demonstrerade över 100 000 och dagen efter ännu fler.
Men rörelsen kontrollerades tyvärr av Demokratiska Partiet (DP), ett av de pandemokratiska partierna, som har en historia av försök till kompromisser med Peking. DP har också stort inflytande i lärarfacket, PTU.

Socialist Action visade att rörelsen måste utvidgas från demonstrationer och drev parollen om en dags skolstrejk. Lärarfacket uppvaktades två gånger och kravet fick allt större stöd bland ockupanterna på torget. Aktivisterna började känna sin egen styrka och att det skulle gå att tvinga regeringen på reträtt.
Socialist Action drev också krav på att rörelsen skulle organiseras demokratiskt istället för att kontrolleras av närmast självutnämnda ledare med stora resurser och kontakter i media.
– Demonstrationsledningen togs nog på sängen av hur stor rörelsen blev och ville inte trappa upp kampen. De förhandlade istället i hemlig­het med regeringen. Det märktes när de offentligt uppmanade folk att inte skriva på våra listor och några av dem försökte angripa våra bord. Men hela tiden blev det allt fler som skrek slagord om skolstrejk, säger Sally Tang.
Lördagen den 8 september annonserade regeringen att den ”lagt förslaget på hyllan”. Samma natt, när långt över 100 000 demonstranter gått hem, meddelade demonstrationsledningen att protesterna nu var avslutade.
– De sa att rörelsen var trött och att den skulle spridas lokalt. Istället gav de stöd till en utbildningskommitté som regeringen tillsatt. Det visade sig att till och med orden ”lägga på hyllan” istället för att säga att det var en reträtt hade föreslagits till regeringen från DP:s personer i demonstrationsledningen. De ville rädda ansiktet på regeringen.
Demokratiska Partiet fungerar på detta sätt som ett skyddsnät för rege­ringen. DP säger sig stå för demokrati men vill samtidigt visa att de inte är ett hot mot KKP (Kinas Kommunistiska Parti) som styr i Peking. År 2010 gav DP till och med stöd till regeringens ”valreform” som sköt upp löftet om demokratiska val ytterliga­re.

Om rörelsen mot hjärntvättsutbildning istället trappats upp hade den haft möjlighet att helt stoppa regeringens planer.
Nu har de ”lagts på hyllan”, vilket visar att de kan återkomma. Trycket underifrån visades när 8 000 studenter strejkade en halv dag den 11 september, trots att den stora rörelsen officiellt hade avblåsts.

Vid sidan av förhandlingar med Demokratiska Partiet och manövrer för att inte införa ”en person, en röst” förbereder Hongkongs regering ­alltså ett nytt försök att tvinga igenom Artikel 23. De senaste åren har repressionen mot demonstranter och protester ökat i Hongkong. Ifjol greps 440 personer under ­demonstrationer, åtta gånger fler än året innan.
– Utbildningsstriden var en generalrepetition inför Artikel 23, där regeringen kommer att vara mer förberedd. Vi måste nu föra ut lärdomarna om vilka kampmetoder som behövs för att besegra regeringen, säger Sally Tang.
Ett av de mindre partierna i ­Legco – ”parlamentet”, där bara 30 av 60 ledamöter utses i direkta val – tänker försöka fördröja införandet av ­Artikel 23 genom ”filibuster”, d v s att ­prata hur länge som helst.
– Vi är inte mot motstånd i parlamentet, men det räcker inte alls. Debatter i Legco måste användas för att mobilisera på gatorna. De måste i sin tur spridas till arbetsplatser, skolor och universitet, med massmöten, demokratiska strukturer och förberedelser för strejker och ockupationer.
För regeringen finns all anledning till oro inför de växande protesterna.
”Folk har blivit allt villigare att skapa sina egna proteströrelser”, sa en regeringstjänsteman i en tidningsintervju. Andra makthavare har konsta­terat att reträtten i ­utbildningsfrågan gör regeringen mer sårbar.
Hongkongs ekonomi hör till de mest ”öppna” och internationaliserade i världen, med ett extremt beroende av fastlands-Kina. Detta ökar instabiliteten. Med ökande politiska svårigheter framöver kan det inte uteslutas att Peking ingriper och tvingar CY att avgå.
För CWI-medlemmarna i Hongkong gäller nu att delta i kamprörelserna, bygga upp Socialist Action och samtidigt propagera för behovet av kämpande fackföreningar och ett nytt stort arbetarparti med en demokratisk socialistisk politik.
Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!