Hungerstrejk för kurdernas sak

2012-11-08 15:49:34
200 kurder har sovit i köld­grader utanför riksdagshuset till stöd för de 700 kurder i turkiska fängelser som hungerstrejkat i över 50 dagar. Det är en historiskt stor och lång hungerstrejk. Den 31 oktober demonstrerade miljontals i den turkiska delen av Kurdistan och över Europa.

– Det här är den kurdiska våren. Arbetsplatser och skolor över hela Kurdistan är stängda när alla gått ut på gatorna till stöd för de hungerstrejkande, rapporterar Ferah Bozcali.
De hungerstrejkande har två huvudkrav. För det första rätten att få använda kurdiska som modersmål i offentliga sammanhang. Det andra kravet är att alla hinder för fredshandlingar mellan den ­kurdiske ledaren Abdullah Öcalan och den turkiska staten ska lyftas. Det innebär ett frisläppande av Öcalan, som har suttit fängslad i 13 år.
De svenska kurderna utanför riksdagshuset poängterade att situationen nu är akut.

Hungerstrejken får inte sluta med dödsfall och därför kräver de av svenska regeringen, som än inte ens uttalat sig i frågan, att ­regeringen inte bara uttalar sig utan också ­agerar och skickar representanter till Turkiet för att medla.

– Det var inte lätt att sova här, berättar Halis för Offensiv.
– Det var mycket kallt och sovsäckarna räckte inte, men vi dansade för att hålla värmen och tänkte på de 9 000 kurdiska politiska fångarna i Turkiet. Tortyren mot dem har ökat.
– Vi har bildat turk-kurdiska kvinnors fredsinitiativ för att påverka till en fredlig och politisk lösning på den kurdiska frågan. Den 18 november demonstrerar vi på Sergels torg, sade Zeliha Dagli.

Finns det ett ökat stöd för kurder­nas sak bland den turkiska delen av befolkningen?
– Många turkar är starkt påverka­de av nationalismen, även i Sverige. Det förekommer dock kamp där man slåss gemensamt, t ex protesterna mot ett hamnbygge som förstör miljön, effekterna av jordbävningen i Van och jeansarbetarnas strejk för bättre villkor.
Zeliha och Yasar Kucukaslan berättar om att det håller på att bildas ett nytt vänsterparti i Turkiet. Folkens demokratiska kongress är på väg att bli Folkens demokratiska parti.
Knappt någon riksmedia har besökt sittstrejken utanför riksdagen och uppseendeväckande nog har inga riksdagsledamöter stannat och ­pratat med dem, trots att de i princip måste kliva över dem för att komma in.
Rättvisepartiet Socialisterna delade ut ett flygblad som gav sitt stöd till frisläppande av alla politiska fångar, status för det kurdiska språket samt behovet av att utöka hungerstrejken till arbetarstrejker och möjligheten att länka samman dessa till den internationella strejken över södra Europa den 14 november.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!