Höstbudget med sikte mot valet

2017-09-20 21:05:10

foto: Phil Jamieson / Socialdemokraterna / Flickr CC


Regeringens sista budget innan valet innehåller som väntat en rad förslag som ska ge lite mer pengar i plånboken och röster i valet. De utlovade satsningarna är dock små i förhållande till de behov som finns och det är långt till de återställare som regeringen har utlovat.
Trots högtryck i ekonomin är det ingen expansiv budget som regeringen lägger fram. Det är möjligt att det kommer mer, som en höjning av barnbidraget.

”Tillsammans ska vi bekämpa otryggheten och orättvisorna. Tillsammans ska vi framtidssäkra jobben och välfärden. Nu är tid för framtidsbygge. Klyftan mellan stad och land ska slutas”, sa statsminister Stefan Löfven i sin regeringsförklaring den 12 september. Men det är inte välfärden, lågavlönade och glesbygden som i första hand får påökt, utan polis och militär. ”Nästa år inleder vi 2000-talets största satsning på svensk polis”, sa Löfven vidare i regeringsförklaringen. Och S-MP-regeringen inledde år 2015 den största satsningen på militären på decennier.
Att regeringen sänker skatten för pensionärerna samt höjer ersättningen i sjukförsäkringen och underhållsstödet till ensamstående och lovar en femårig satsning på förlossningsvården är välkomna förbättringar. Vad som blir utfallet av de utlovade skolsatsningarna är dock oklart. Det gäller särskilt regeringens miljardsatsning på skolor i vad man benämner som utsatta områden. För att regeringen ska komma i närheten av målet en jämlik skola krävs en total politisk kursändring och ett annat regelverk än det nuvarande med dess skolpengssystem, skolval och vinstdrivande skolor.
Till och med OECD larmade i våras om att ”valfriheten” i kombination med lite reglering är ett gift i skolsystemet när det kommer till likvärdigheten. Marknadens intåg i skolan har utarmat de kommunala skolorna och ökat segregeringen.Skolvalet är fritt för de redan privilegierade.

Även under S- och MP-regeringen har klyftorna ökat och de rika har fortsatt att dra ifrån. ”Inkomstskillnader ökar snabbare i Sverige än i något annat västland. Andelen personer med låg ekonomisk standard ökade från 7 procent 1991 till 15 procent 2015”, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).
Regeringen har inte vågat ta tillbaka någon av de gåvor i form av skattesänkningar som de tidigare Alliansregeringarna gav till välbärgade, banker och storbolag. Numera är Sverige ett skatteparadis för kapitalägare. ”Aldrig har det varit så lätt att bli förmögen om du redan har ett kapital och så svårt om du inte har det, som det är i Sverige 2017” (Dagens Industri den 2 mars i år).
Samtidigt slits landet isär geografiskt. Närmare hälften av kommunerna har färre invånare i dag än för tre decennier sedan.

I budgetförhandlingarna har Vänsterpartiet haft flera möjligheter att sätta press på regeringen, men istället för att utmana regeringens högerkurs har partiet sålt sig billigt. Kravet på flyktingamnesti drev V inte alls i budgetförhandlingarna och löftet om en välfärd utan vinst blev till ett ihåligt vinsttak inom skola och omsorg.
En verklig vänster som gör skillnad måste vara ett med gräsrotskampen, antikapitalistiskt och inkluderande. För oss som socialister finns ingen viktigare uppgift än att göra allt för att påskynda bygget av en kämpande vänster som kan utmana och organisera ett aktivt motstånd mot högerpolitik i alla dess former. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!