HRF:s blockad trappas upp

2006-12-20 11:13:40
Hotell- och restaurangfackets (HRF) blockad av salladsbaren Wild’n Fresh i Göteborg, som vägrar teckna kollektivavtal, går nu in på sin tredje vecka.
På fredag (22 december) inleder Transport sina sympatiåtgärder. Då stoppas sophämtningen till hela saluhallen Briggen där salladsbaren finns.

– Trots att arbetsgivarna Sofia Appelgren och Serdar Erkan har erkänt att de ger sämre löner och villkor än om de hade haft kollektivavtal, säger de absolut nej till att teckna kollektivavtal.
– Talet om att de ville vad som var bäst för de anställa klingar allt falskare. Det är nu istället helt klart att skälet till att inte teckna kollektivavtal, är att arbetsgivarna anser att det skulle vara för dyrt att ge de anställda högre lön och bättre villkor”, säger HRF i Göteborg i ett pressmeddelande 19 december.

Ägaren genomskådad

Facket har visat att utan kollektivavtal förlorar anställda upp mot 49 000 kronor om året.
Offensiv har besökt de fem strejkvakter som står på framsidan och blockerar salladsbaren.
– 85 procent av de som går förbi stödjer blockaden, de förstår själva att de inte skulle vilja arbeta under dåliga villkor. Vi har fått blommor och choklad av människor som går förbi och anser att facket äntligen agerar, säger de till Offensiv.
Men det finns alltså en liten klick om 15 procent som inte håller med. Oftast är de högerpolitiker och företagare, allra främst män i medelåldern.

Borgerlig hetskampanj

– Vi har kallats hora, fitta och slampa av män som gått förbi för att skälla på oss för blockaden, fyller en av de strejkvaktande kvinnorna in.
Men även muf och cuf har varit ivriga i sina försök att häckla strejkvakterna och ta politiska poäng.
Högeralliansen vill göra konflikten till ett mini-Vaxholm genom att påstå att facket använder sig av maffiametoder, men de har misslyckats.
Centerpartiets politiker har vid flera tillfällen ”strejk- brytarätit” på salladsbaren och dess ungdomsförbund har kampanj för att fler ska gå dit och äta.

”Laglöst land”

Även andra företag har sagt sig vara beredda att komma med varor till Wild’n Fresh om Transport gör allvar av sitt hot om sympatiåtgärder. Men facket kommer inte att backa.
– Det har varit laglöst land här innan vi agerade men nu har över 40 restauranger tecknat avtal och vi kommer att driva detta vidare. Sen kommer vi att sprida det från stadsdel till stadsdel och från stad till stad. Redan har vi kontaktat Skåne som ska starta en liknande kampanj, säger de.
Det är nu viktigt att ta strid för blockad- och strejkrätten, då exempelvis Peter Jeppsson, VD på arbetsgivarorganisationen, i veckan påstått att facket är vårdslöst med blockadvapnet. Antalet blockader har ökat från 63 förra året till 135 i år, vilket bara visar att facket i större utsträckning gör vad de ska.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!