Hundra antirasister buade ut Jimmie Åkesson i Uddevalla

2013-09-28 20:58:53
Igår besökte Jimmie Åkesson (partiledare för rasistiska Sverigedemokraterna) Kungstorget i Uddevalla för att signera sin nya bok. Uddevalla har en stark antirasistisk tradition och när Sverigedemokraterna kommer till stan dyker även antirasister upp.

Rättvisepartiet Socialisterna blev inbjudna till en manifestation organiserad av Ung Vänster där uppåt 100 antirasister dök upp på torget för att visa Åkesson och rasister att deras arbetarfientliga politik inte är välkommen. Antirasisterna var betydligt fler än vad som vistades runt det lilla tält där Åkesson gömde sig för att signera böcker. Med slagord som skallrade över torget hälsade vi Åkesson ovälkommen. De flesta bokinnehavare såg till att få sin bok signerad och sedan lämna platsen illa kvickt, vilket gjorde att antalet personer runt tältet mot slutet bara var en liten skvätt mot vad den från början var. För en stad som Uddevalla är 100 antirasister i ett sådant här sammanhang väldigt många, och just att så många dök upp är imponerande då de flesta inte kände till något förrän 1-2 dagar innan. Att motdemonstrationen hade sin effekt märktes på hur den svarta bilen som körde Åkesson backade upp sina fyra meter till tältet med bakdörren kloss mot tältet så Åkesson inte skulle riskera att synas när han skulle ta sig till bilen för avfärd.

Att Jimmie Åkessons lyte provocerar är inte så konstigt. Rasismen som SD företräder innebär att grupper av arbetare och förtryckta ställs mot varandra. Deras politik går inte bara ut på att beskylla invandrare för alla brister i samhället. De riktar sig också mot HBTQ-personer, kvinnor och egentligen alla som inte passar in i deras norm. Samtidigt vill de framstå som HBTQ-vänliga för att de är emot invandrare, eller så är de för kvinnors rättigheter för att de är emot invandrare. Samtidigt har de själva röstat för flera nedskärningar inom vård, skola och omsorg. Denna nedskärningspolitik splittrar folk ännu mer och på så sätt göder deras politik sig själv. Det är vad som brukar kallas för att söndra och härska.

Högeretablissemanget kommer inte att kunna stoppa SD då de bedriver samma nedskärningspolitik och skapar rasism. Personer med utländsk bakgrund döms hårdare i domstol, barn födda i Sverige riskerar utvisning, gömda flyktingar nekas vård, personer med namn som inte låter svenskt har svårare att få jobb och bostad. Stora företag utnyttjar papperslösa arbetare för 35 kronor/timmen.
De flyktingar som lyckas ta sig till Sverige möts av en omänsklig flyktingpolitik. Under fem år i rad har sju av tio nekats asyl. Till och med barn och ensamma barn utvisas till länder där krig och/eller tortyr pågår (Afghanistan, Iran, Irak, Somalia, Gaza, Etiopien, Kongo med flera)

Nazistmarscher har stoppats genom stora fredliga protester, SD:s torgmöten har blivit utbuade och flyktingar har fått uppehållstillstånd efter kampanjer.

Till exempel organiserade RS den motdemonstration på Kungstorget som skulle ovälkomna SD:s torgmöte i Uddevalla inför valet 2010. Vilket resulterade i att SD inte dök upp på plats alls.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!