Hundratals demonstrerade mot nazism i Bollnäs

2012-08-27 14:43:50
I lördags demonstrerade hundratals mot rasism i Bollnäs. Initiativet togs av tre tjejer på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs efter att nazister i den så kallade Svenska motståndsrörelsen (smr) i juli hållit ett torgmöte i stan.

Även i lördags kom nazisterna till Bollnäs, men deras hot kunde inte stoppa engagemanget och antirasistmanifestationen har vunnit stort stöd bland invånarna. Drygt 400 samlades på Brotorget på utsatt tid, och stämningen var positiv. Många fler skulle säkert deltagit om tiden varit en annan än klockan 17 en lördag.
 
– Genom att agera mot rasism när man möter den gör man mest skillnad, istället för att debattera och vrida på statistik där man gömmer människor bakom siffror, sa Ester Rogalski Åkerström när hon öppnade manifestationen från scenen.

Därefter följde en rad tal från bland andra Daniel Riazat, Vänsterpartiet, som i sitt tal nämnde Behring-Breivik och den antirasistiska manifestationen i småländska Forserum som hölls till försvar av de somaliska flyktingar som trakasserats av rasistiska gäng. Avslutade gjorde stand up-paret Anna Siekas och Jesper Odelberg som plockade en hel del poänger i sin kritik mot nazisterna och även regeringen.

– Problemet med rasism är den här skitregeringen, sa Siekas och syftade på den splittring som regeringens politik sår mellan infödda svenskar och invandrare, arbetslösa och arbetare, unga och gamla.

Arrangörerna har visat att trots hot och trakasserier så går det att samla människor mot rasism och på så sätt försvåra för rasister och nazister att vinna stöd för sina ideér.

Samtidigt så finns det flera lärdomar att dra. Polisen hade gett nazisterna tillstånd till en marsch och torgmöte två timmar innan antirasisterna. Även om smr inte fick ihop fler än drygt 70 personer i en mobilisering från hela Norden så var det fruktansvärt att de oemotsagda under 90 minuter kunde spy ut sina falska budskap.  

Medan nazisterna talade delade vi från Rättvisepartiet Socialisterna ut flygblad till Bollnäsborna som passerade, samtidigt som Offensiv och prenumerationer på tidningen såldes. Flygbladen uppmanade till att delta i den antirasistiska manifestationen som skulle börja ett par timmar efter nazisternas samling, men även till direkta protester mot nazisterna.

En hel del nyfikna, som inte alls stödde nazisterna, stod och lyssnade. Smr hade spridit ut provokatörer bland folk i utkanten av torget, och vid flera tillfällen försökte nazisterna starta bråk.

De antirasister som tog aktiv ställning mot nazisterna blev ansatta och vid ett tillfälle försökte en nazist gå till fysiskt angrepp mot Stefan Berg, RS. Han hindrades dock i sista stund av en civilpolis och blev därefter omhändertagen av polisen, enligt lagen om berusade personer. Nazisterna gjorde en rusning för att skrämmas men lyckades inte provocera antirasisterna som höll sig disciplinerade. När smr avslutade manifestationen heilade de och ropade Heil Hitler, innan de gav sig av från torget.

Smr:s torgmöte borde besvarats av en massiv opinion som visade att de inte var välkomna. Exempel från Århus i Danmark och Kortedala i Göteborg tidigare i år visar att det går att mobilisera brett och stort för att försöka stoppa alla typer av rasistiska och nazistiska yttringar.

När dessa organisationer samlas är det inte en opinionsyttring – det är ett reellt hot mot alla som inte passar in i nazisternas världsbild. När smr tidigare har fått manifestera ostört har detta resulterat i misshandel och mordförsök. Under lördagen omhändertogs minst fem nazister.
Men det faktum att SMR inte lyckades samla till en större manifestation trots den tid till förberedelse de haft, visar att den nazistiska rörelsen i Sverige fortfarande är svag och inte har lyckats enas efter det senaste årens interna slitningar. Den mångdubbelt större antirasistiska manifestationen var en framgång, och initiativet måste applåderas.

Antirasisterna fick starkt lokalt stöd, men polisen, etablerade partier, lokal media osv var också uppenbart nervösa för konfrontationer. Under förmiddagen ökade hela tiden polisnärvaron runt Brotorget för att strax innan klockan tolv omfatta ett stort antal bussar, bilar och patruller till fots, samt hundar i beredskap. Poliser från hela länet fanns på plats, med förstärkning från bland annat Västmanland och Uppsala.

Rättvisepartiet Socialisternas medlemmar hade planerat att finnas på plats i tid innan nazisternas samling, men på grund av att polisen beslagtog partiets bil med en stor del av det politiska materialet så försenades aktiviteten. Bärgningen av bilen var ett uppenbart försök till politiskt sabotage, som dock misslyckades. Tack vare påtryckningar från medlemmar på plats och genom ett antal telefonsamtal till polisen i Gävle, från flera RS-distrikt i landet, så gick polisen med på att återlämna bilen utan avgift för bärgningen.

Erfarenheterna från exempelvis Kortedala visar att det går att mobilisera för att stoppa nazistiska möten, för att så effektivt som möjligt underminera deras självförtroende, minska risken att de vinner sympatier och samtidigt kväsa den faktiska faran som deras samlingar innebär. Det betyder inte våld mot enskilda nazister.

Det behövs också ett politiskt svar på nazisternas lögner. Nazisterna kom till Bollnäs efter en uppmärksammad våldtäkt för att påstå att våldtäkter är ett resultat av invandringen. Antirasisterna kan agera mot både rasism och våldtäkter, och visa hur nazisternas verkliga åsikter kommit till uttryck i den senaste tidens hot mot kvinnliga journalister på tidningen Ljusnan i Bollnäs, samt uppmaningar till våld mot de tre initiativtagande tjejerna

Nazism och högerextremism frodas i misären som kapitalismen orsakar. I den ekonomiska krisens skugga har arbetslöshet, ökade klassklyftor, massiva nedskärningar och höjda murar mot flyktingar skapat en grund för rasistiska splittringsargument. Nazisterna i SMR säger att de är emot systemet, men i själva verket understödjer de systemet när de driver hatkampanjer mot invandrare, flyktingar, hbt-personer och socialister, och försöker uppnå den splittring inom arbetarklassens led som borgarna behöver.

Resultatet från RS tre kampanjdagar i Bollnäs visar i sig på det positiva mottagandet för vårt parti och behovet av svar på frågorna om hur man i praktiken kan bygga ett motstånd. Sammanlagt såldes material för 3 767 kronor, 130 Offensiv och 42 personer tecknade prenumeration på tidningen. Flera är intresserade att veta mer om RS.

En antirasistisk rörelse måste resa politiska krav på upprustning av offentlig sektor – för att möjliggöra vård, skola och omsorg åt alla. Vi måste kräva kamp för flyktingars rättigheter, för rätten till kollektivavtal åt alla arbetare, för rätt till jämställda löner. Kampen mot högerns privatiseringar och avregleringar av statlig verksamhet är lika viktiga i den antirasistiska kampen som att konfrontera nazister på gator och torg, på arbetsplatser och skolor. Proteströrelser mot skolnedläggningar och andra nedskärningar är antirasistiska på det sätt att de väcker en medvetenhet om behovet av kamp, och arbetarklassens gemensamma intressen. Ingen plattform åt nazister och rasister, för en enad arbetarkamp.

Rättvisepartiet Socialisterna

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!