Hungerstrejk sista desperat försök att rädda 665 personer från utvisning till Afghanistan

2007-09-05 15:46:37

foto: Joel Eriksson
Demonstration mot att regeringens bild av Afghanistan är så skev att de nu vill avvisa 665 personer dit.

Tre hundra personer möttes förra torsdagen utanför Migrationsverket i Stockholm för att demonstrera mot utvisningarna till Afghanistan. Demonstrationen gick från Migrationsverket i Solna ner till Sergels torg, där de hungerstrejkande som inte kunde vara med väntade.

Totalt är det 665 personer som hotas av direkt avvisning från Sverige. Att påstå att Afghanistan skulle vara säkert är helt befängt. Samtidigt som man utvisar afghaner så avråder utrikesdepartementet svenska medborgare från att ens besöka landet för en kortare vistelse. Att landet kollapsat och nu är ett samhälle där de olika maffialiknande klanerna livnär sig på opiumhandel är inget som Migrationsverket tar hänsyn till.

Varning för humanitär kris

Sveriges regering är inte ensamma om att köra ut flyktingar med våld. Från Iran har mer än 200 000 flyktingar tvingats återvända. FN:s flyktingrådschef i Kabul, Salvatore Lombardo, slår nu larm: ”Om denna plötsliga återvandring får pågå leder den till en humanitär kris i Afghanistan”.
På demonstrationen var desperationen hos de människor som nu hotas av utvisning stor. De personer som ännu inte hungerstrejkar övervägde starkt att själva mat- och vattenvägra. Detta trots riskerna. En av de hungerstrejkande blev hämtad med ambulans under själva demonstrationen. Han hade varit okontaktbar i flera timmar efter att ha hungerstrejkat utan vatten och mat i över fyra dygn.

”Förstå att vi inte ljuger”

– Jag förstår dem som hungerstrejkar, sänds vi tillbaka kommer vi att möta döden, om inte omedelbart så genom att vi svälter ihjäl. Man måste förstå att vi inte ljuger, att folk till och med hungerstrejkar måste vara bevis nog, förklarade Daoud Rezaei.
Han själv kommer att utvisas om Migrationsverket inte ändrar sitt beslut, trots att han bott i Sverige sedan kriget i Afghanistan började år 2001. Daour Rezaei har haft fast anställning på ett stort företag i Karlstad i fyra år och förklarar vidare:
– Det kom ett brev från Migrationsverket som sa att jag inte längre får jobba kvar på mitt jobb och att jag måste lämna landet. Situationen är ohållbar då jag inte heller har rätt till vare sig a-kassa eller socialbidrag. Min chef har försökt att hjälpa mig, han åkte upp ända från Karlstad för att få träffa en handläggare på Migrationsverket. Chefen ansökte om att få anställa mig på ett tillfälligt arbetstillstånd. Han trodde att det skulle gå, men så klart sa migrationsverket ”Nej han ska ut ur landet, det går inte”. Jag skulle hungerstrejka om det inte var för att jag har familj och att jag ska träffa personer i morgon i Karlstad som vill hjälpa mig.

Ett helvete i Sverige

Det är så här Migrationsverket jobbar. Veronica Lindstrand Kant, verksamhetschef för återvändande på Migrationsverket, förklarade i Dagens Nyheter den 24 augusti:
”Vi tänker fortsätta jobba med att motivera dessa personer att återvända självmant”. Det är inte helvetet i Afghanistan de försöker locka med, utan ett helvete i Sverige utan pengar och i ständig flykt undan polisen, som ska skrämma iväg flyktingarna.
Mitt i all hopplöshet på Sergels torg välkomnades demonstrationen mot regeringen den 18 september med ett stort leende.
– Jag hoppas att alla som bara kan kommer, om jag bara har råd så kommer jag själv att komma upp på demonstrationen, avslutar Rezaei.
De 665 afghanernas liv ligger i regeringens och Migrationsverkets händer. Att utvisa dessa till krigets Afghanistan är kriminellt.
Det är dags att hopplösheten vänds till ilska mot de ansvariga; tillsammans ska vi stoppa utvisningarna!

Joel Eriksson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!