Hur driva kampen vidare?

2010-10-07 16:48:18
Demonstrationerna har avlöst ­varandra sedan valet. Två stora med 10 000 deltagare vardera i Stockholm, tre protestdemonstrationer i Göteborg, protestmöten och samlingar runt om i hela landet.
Hur ska den spontana ilskan och energin, med karaktären av en ny antirasistisk rörelse, nu gå vidare?

Demonstrationerna de senaste veckorna har samlat flest aktiva mot rasism under hela 2000-talet. Oron och ilskan över SD-rasisternas inträde i riksdagen, tillsammans med ett ackumulerat motstånd mot rasism och orättvisor.
Hur kan nu kampen fortsätta?

Elever, studenter och unga arbetare mot rasism. Protesterna har dominerats av unga. Nu finns möjligheten att bilda kommittéer och arbetsgrupper mot rasism på skolor, universitet och i bostadsområden.  Elevkampanjen håller redan på att starta Elever mot rasism på flera skolor. Grupperna kan ha möten och reagera mot rasism på skolan, men också vända sig utåt med torgmöten och mobilisering till demonstrationer.

Arbetsplatser och fackföreningar:
 Alla fackligt aktiva måste kräva att facket lokalt och centralt tar upp kampen mot rasismen. Möten kan hållas på alla nivåer. Al­la försök att splittra arbetare måste slås till- baka – det behövs gemensam kamp mot attackerna från arbetsgivare och högerpoli-tiker. Kraven från till exempel bussförarna i Södertälje på att SD:are ska uteslutas ur Kommunal måste få stöd. Fackföreningar-na måste bli aktiva i den kamp som förs runt om i Europa.

Beredskap för nya stora mobilisering­ar. De nätverk som har organiserat demonstrationerna måste ha hög beredskap. Nya rasistiska attacker eller hot om drastiska nedskärningar måste bemötas med kamp.
Det gäller också att ge stöd till de som kämpar – de avskedade städarna på Berns i Stockholm, de som hotas av utvisning med flera.

Lokalt arbete: Aktiviteter på gator & torg och i bostadsområden handlar om att ge argument och att organisera. Offentliga möten mot nedskärningar och rasism kan lägga grunden för lokala arbetsgrupper.
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) står för att samla så många som möjligt i kampen mot rasism och högerpolitik.
Samtidigt erbjuder vi redan idag alla intresserade att gå med i RS och prenumera­tion på Offensiv.

Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!