”Hur många lingon finns det i världen?” – en verkligt sevärd film

2011-04-25 10:08:58
I filmen möter man den misslyckade skådespelaren Alex (Sverrir Gudnason) som jobbar på en teater. Det dröjer inte länge innan han blir avskedad, vilket blir droppen för hans flickvän (Cecilia Forss) som kastar ut honom.

Eftersom Alex inte har några vänner flyttar han till sin bror i Hudiksvall. Där går han till arbetsförmedlingen som skrattar honom i ansiktet när han säger att han vill jobba med drama, då det knappt finns några arbeten över huvud taget.
Efter ett tag dyker det dock upp ett jobb som assistent på ett dagcenter för utvecklingsstörda. Han går på intervju och får jobbet. Hans vårdarkollega (Vanna Rosenberg) märker till sin förskräckelse att Alex inte ens är kapabel till att sätta på sig säkerhetsbältet, och undrar hur han någonsin ska klara av jobbet.
Efter ett tag tröttnar Alex på alla rutiner och vill hitta på något roligt eftersom han tycker att de inte utvecklas på något plan alls, de knyter bara skosnören och hugger ved.

Alex upptäcker att det faktiskt finns intressen för att sjunga och dansa och anmäler dem till en kommersiell talangjakt utan föräldrarnas tillåtelse. Han är därför nära att bli avskedad, trots att han brinner mer för de han jobbar med än någon annan som har jobbat där tidigare.

Filmens manus är enormt bra, men regin svackar lite då och då. Skådespeleriet är bra, men  kanske inte mer än så. Det känns på vissa ställen lite lamt och på andra väldigt äkta.
En av de bästa scenerna är när Mats Melin (även känd som Ica-Jerry) klättrar upp på en sta­ty i en park på uppmaning av Al­ex och sedan inte vågar gå ner på grund av svindel, vilket resulterar i att brandkåren får komma och ta ner honom.
Att det görs en film om ämnet hur man ska behandla utvecklingsstörda och ta vara på deras intressen och talanger är väldigt aktuellt i en tid av vårdprivatiseringar och nedskärningar.
Hur många lingon finns det i världen? är väldigt sevärd och det är som före detta vårdare i­bland lätt att känna igen sig i arbetssituationer som kan uppstå.

Ruben Derkert

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!