Hur stoppa nazisternas nationaldagsfirande i Skellefteå?

2009-06-04 11:56:03
Den våldsammaste nazistgruppen i Sverige, svenska motståndsrörelsen, planerar att samlas i Skellefteå den 6 juni. Nazisternas försök att etablera sig i Västerbotten måste stoppas. Motdemonstrationer arrangeras i både Skellefteå och Umeå.

Den 6 juni arrangerar Rättvisepartiet Socialisterna (RS) – tillsammans med andra – en motdemonstration i Umeå mot nazisternas samling i Skellefteå. Tanken är att de som inte kan åka till Skellefteå för att demonstrera ska kunna visa sin avsky mot nazisterna ändå – i Umeå. Precis som inom En­ad Vänster i många år är alla organisa-tioner som deltar fria att dela ut mate- rial, ha en talare, sälja tidningar och ta med banderoller.
Norrland Mot Rasism (NMR), ett nybildat nätverk, arrangerar en antinazistisk demonstration i Skellefteå. NMR säger att man vill ”skapa ett brett och folkligt engagemang mot rasism”. Men redan från starten har nätverket, som bildats i Umeås anarkistiska kretsar, beslutat att inga mate­rial, banderoller eller fanor från parti­er eller organisationer ska få före- komma. Detta, enligt NMR, för att inte ”skrämma bort” någon. Tanken är att uppnå bredd genom att även moderater och kyrkor ska delta i protesten.

Ett inslag i NMR:s arrangemang i Skellefteå kommer vara en gudstjänst, där bland annat Pingstkyrkan och Missionskyrkan deltar! Något som definitivt riskerar att ”skrämma bort” människor.
Samtidigt som NMR anpassar sig för att få med moderater och kyrkor behandlas RS med vassa armbågar. I en inbjudan till uppstartsmötet för Norrland Mot Rasism stod det att ”RS:are undanbedes starkt”. Hellre moderater än socialister, verkar vara budskapet från NMR.
I Umeå finns en lång tradition av kamp mot rasism och nazism. Ett exempel är den 300 personer starka demonstrationen mot nazistiska nsf:s (idag folkfronten) etableringsförsök i Umeå december 2007. Medan RS va­rit en drivande del i den antirasistiska kampen har M:s högerpolitik och nedskärningar skapat grogrunden för rasism och nazism. Ändå vill de som står bakom NMR hellre samarbeta med M.

Enighet i kampen mot rasism och nazism är nödvändigt, men enighet förutsätter demokrati.
RS anser att alla antirasister som vill dela ut eller sälja politiskt material ska få göra det – det är en grundläggande demokratisk rättighet. Det är också viktigt att organisationer som deltar i protesten får visa det – genom exempelvis en banderoll eller med en talare. Den censur som NMR vill införa leder in i en återvändsgränd som riskerar att helt avpolitisera kampen mot rasismen.
Upplägget för demonstrationen i Skellefteå – med gudstjänst och anpassning till etablissemanget – talar sitt tydliga språk.

Antirasist i Umeå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!