Husby: Seger för hyresgästerna

2006-08-11 17:24:02
Svenska Bostäder har bestämt sig för att satsa 1,5 miljoner på att rusta upp Husby. Beslutet är välkommet för Husby Unite, som det senaste året har kämpat för en bättre boendemiljö för Husbys hyresgäster.

Svenska Bostäder har också höjt kompensationen till de hyresgäster som fick sin boendestandard sänkt när deras hus byggdes på med en våning – något som helt beror på Husby Unites kamp. Nu ska alla i de påbyggda husen kompenseras med maxbeloppet 4 000 – inte bara de som under bygget bodde högst upp.
Förra sommaren samlades hyresgästerna i Husby till en demonstration. De hade fått nog av att se sitt bostadsområde förfalla utan att hyresvärdarna Svenska Bostäder och Wallenstam lyfte ett finger. De var dessutom arga över de störande påbyggnationer som gjordes i vissa hyreshus. I förra veckan kom äntligen beskedet att Svenska Bostäder ska rusta upp Husby. Dessutom kommer hyresgästerna på Oslogatan och Bergengatan att kompenseras.
Offensiv ringer upp Hooman Anwari, ordförande i Husby Unite, för att gratulera.
– Vi är jättenöjda! Det symboliska är jätteviktigt i vårt arbete. Det här visar att det lönar sig att kämpa.

Kamp lönar sig

Hur de 1,5 miljonerna ska användas ska bestämmas i samråd med hyresgästerna. Något möte har ännu inte hunnit hållas, men Hooman vet vartåt vindarna blåser för Husby Unites del:
– Vi prioriterar kvinnor och barn. Barnen ska ha bättre lekparker. Vi vill också satsa på belysningen – det kommer ju en mörk vinter. Eventuellt finns det också önskemål om portkoder i dörrarna, men vi kommer att diskutera de här frågorna mer på våra möten.
Efter den proteststorm som Husby Unite drog igång förra året, lovade Svenska Bostäder en långsiktig satsning på tio miljoner. I ljuset av det kan de 1,5 miljoner som satsas nu verka lite futtig.
– Ett tag var vi förhoppningsfulla om att få de tio miljonerna, säger Hooman
De 1,5 miljonerna är dock riktade till de berörda gårdarna, vilket inte utesluter att Svenska Bostäder kommer att göra andra satsningar framöver.
– Istället för punktinsatser, efterlyser vi en genomgripande upprustning och kontinuerligt underhåll.
Husby Unites arbete fortsätter, om än med andra metoder än förra årets massdemonstration:
– Nu satsar vi på opinionsbildning hos politiker och i media.

Motarbeta alienationen

Kommunstyrelsen har gett bostadsbolagen ett direktiv som säger att de också ska ta socialt ansvar.
Hooman menar att det i samhällsdebatten om förorten saknas diskussioner kring arbete, bostadsområdenas standard och samhällsservice och kopplingarna mellan dem.
– Om man inte satsar på de här områdena kommer samma stämningar som i Frankrike uppkomma inom 15 till tjugo år, tror Hooman.
– Man måste stoppa alienationskänslan. Annars är det möjligt att den får utlopp inte bara utåt utan också mellan de boende.

Ulrika Waaranperä

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!