Husbybor startar uppror mot folkfördrivning

2007-11-21 13:34:41
Svenska Bostäders chockerande planer på att evakuera de boende på Trondheimsgatan 26-32 i Husby för ombyggnationer som höjer hyrorna med 75 procent har stött på patrull. Då få eller inga av dagens invånare har råd med hyror på närmare 10 000 kronor för en trea samlades i torsdags ett hundratal husbybor för att diskutera hur lyxrenoveringen ska stoppas.
Då Trondheimsgatan 26-32 utsetts till referenskvarter för hela Järvalyftet, gäller kampen mer: att i tid stoppa en folkfördrivning av dagens 20 000 boende i Svenska bostäder runt hela Järva.

Det var knappt att alla fick plats i Husbys bibliotek, som Rättvisepartiet socialisterna hade bokat för mötet. Sedan Arne Johansson hälsat alla välkomna förklarades mötet öppet på lika villkor för alla hyresgäster och lokala föreningar.
Ilskan över Svenska Bostäders agerande var stor på mötet.
– Man gör inte så här mot folk!, utropade Gunnar Johansson, sedan länge engagerad i Hyresgästföreningen och i en lång rad lokala frågor,och fortsatte:
– De har inte lyssnat på hyresgästerna alls. De har inte ens frågat hur vi vill ha det!
Arne Johansson förklarade hur det som nu drabbar de boende på Trondheimsgatan 26-32 är det första steget i Järvalyftet, den planerade upprustningen av miljonprogrammets områden och bostäder i Husby, Akalla, Kista, Hjulsta, Tensta och Rinkeby. Trondheimsgatan 26-32 har valts ut till referenskvarter för hela projektet.

”Demokratiskt exempel”

– Låt det då få bli ett referensområde när det gäller att hyresgästerna har fått vara med och bestämma, menade Janne Hanspers, ombudsman på Hyresgästföreningen.
En åsikt som många uttryckte var att husen visserligen gärna får rustas upp, men inte till nyproduktionshyror, vilket skulle innebära 7 500 kronor för en tvåa och 9 500 kronor för en trea.
– Ingen kommer ha råd att flytta tillbaka till våra nyrenoverade hus!, trodde Ahmed Emorabit.
Alla på mötet var eniga om att planerna måste stoppas och bildade därför ett nytt nätverk med namnet Järvas framtid.
Uppgiften blir att kämpa för följande paroller:
• Vägra att skriva på tillstånd till Svenska bostäders renoveringar;
• Rådrum på minst ett år för en demokratisk diskussion;
• Riv inga hus;
• Hyresgästföreningen får bara förhandla om hyror vi har råd med!

Demonstration 29/11

Mötet beslutade också att anordna en demonstration nästa torsdag den 29 november, med samling på Husby torg kl 17.00.
Demonstrationen ska tåga till Svenska bostäders områdeskontor, där Svenska bostäders ledning och styrelse förväntas ta emot järvabornas krav.
Det är nu möjligheten finns att sätta en standard för hur upprustningen av miljonprogrammet ska gå till – om det ska ske på Svenska bostäders och de styrande politikernas eller på hyresgästernas villkor. Därför uppmanas alla boende i Järvaområdet att delta på demonstrationen.
För, som en ung man utropade på mötet:
– Räcker det inte att tandläkaren är en klassfråga, ska bostaden bli det också?

AnnaMaria B Ericsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!