Husbyrådet tar form

2013-06-13 13:48:31
Nätverket Järvas Framtid har efter oroligheterna i Husby och den stora manifestationen mot polisvåld och vandalisering den 22 maj bjudit in till två möten för att undersöka intresset för att bilda ett stadsdelsråd, som kan förena ortens aktivister och föreningar i gemensam kamp för upprustning.

Det första hölls den 1 juni med 45 deltagare. På det andra av dessa möten, lördagen den 8 juni i Husby konsthall intill Husby gårds nedbrända keramikverkstad, deltog 36 personer som är aktiva i ett drygt dussin lokala nätverk och föreningar.
Alla deltagare var rörande överens både om att ett sådant råd behövs och att det ska vara öppet för både enskilda och föreningar.
Försök ska också göras att etab­lera ett antal arbetsgrupper för att undersöka och formulera ­konkreta krav och förslag om både jobb och utbildning, bostäder och fritid, kultur och idrott.

Det handlar om krav som svarar mot det akuta behovet av att här och nu stärka det civila samhället med möteslokaler för ortens alla hemlösa föreningar, nattvandrare, läxläsningar, extra utbildningssatsningar och fritidsaktiviteter för barn och unga i ett ­Allaktivitetshus. Det handlar också om att återuppta diskussionen om att norra Järva behöver ett folkets och ungdomarnas hus för kultur och inomhus­idrott i stil med Fryshuset, som bör planeras och byggas i nära samråd med ortens ungdomar och föreningsliv.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!