Husbys handlare stängde butikerna i protest

2017-01-23 15:40:20

foto: Arne Johansson
Många av de boende landets arbetarförorter känner sig svikna av samhället i stort.

Förra årets allra sista manifestation i Husby hölls fredag eftermiddag den 30 december av Husby företagarförening genom att stänga butikerna, dra ned jalusierna och hålla ett torgmöte i protest mot den upplevda laglösheten. 

Även om ingen av de värsta skjutningar runt Järva som de senaste två åren har kostat 22 dödsoffer har drabbat just Husby är de kriminella gängens närvaro påtaglig även här. För Husbys butiksinnehavare blev droppen efter flera inbrott, skadegörelser och ett otryggt torg två dramatiska ”smash and grab”-kupper, som när en skåpbil natten till annandag jul rammade Orient Livs, den butik som drivs av företagarföreningens ordförande Salam Kurda.

– Nu bara måste någon höra vårt rop på hjälp, det känns inte som att Husby är en del av Stockholm längre, sade Salam Kurda under manifestationens enda tal.
Enligt lokaltidningen Mitt i Kista har Salam Kurda själv bestämt sig för att stänga ned sin butik i Husby för gott med hänvisning till ”för mycket oroligheter, brutalitet och försämring av säkerheten”.

I blomsteraffärens skyltfönster gapar ett kulhål som handlaren inte har haft råd att betala självrisken för att reparera, medan fem inbrott och ett väpnat rån har drabbat Quick Shops-kiosken. Enligt kioskinnehavaren Tony Haytham Gabrail är stämningen så hotfull att det inte går att få anställda att stanna.
Ett hundratal personer slöt upp till handlarnas torgprotest, inkluderat en hel hord av de journalister och fotografer från stans större tidningar som annars sällan bevakar ortens protester. Även två av Moderaternas toppolitiker, som uppenbarligen ser ett tillfälle att dra politisk fördel av frågan, syntes på torget: vice partiledaren Elisabet Svantesson och oppositionsborgarrådet Anna König Järlemyr.
Som vanligt talar politikerna av alla kulörer mest om fler poliser, kameraövervakning och hårdare straff.
– Polisen skulle behöva vara på plats hela tiden i centrum, men då behöver de få fler resurser, säger Mia Päärni (S), ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd.

Fler poliser, kameraövervakning, jourdomstolar i södra Järva och ett temporärt po-
lishus i Rinkeby
redan nu, i vän-
tan på det som ska vara på plats i slutet av 2018, säger moderaterna.
Trots redan idag utökade re-
surser för polisens insatser i områden som Järva har detta lett till få uppklarade grova brott, vilket rutinmässigt brukar skyllas på att de som vet något inte vill eller vågar tala med polisen, men som då också borde leda till frågor om hur polisen är sammansatt och demokratiskt förankrad i området.
Efter det senaste dubbelmordet i Rinkeby lovar det rödgrönarosa stryande i stadshuset också en förstärkning av akuta sociala insatser som fler fältassistenter, ökat stöd till nattvandrare, en förstärkning av den sociala insatsgruppen för de som vill hoppa av en kriminell bana och en ny öppenvårds­enhet för unga som riskerar att dras in i drogberoende och kriminalitet.
Men om de grundläggande problemen som polisen själv pekar ut som områden bortom polisens kontroll, som den höga omfattningen av arbetslöshet, social och etnisk segregation, stigmatisering, trångboddhet och marginaliserade ungdomsgrupper, talar alla de etablerade politiska partierna mycket lite om.

Rättvisepartiet Socialisterna driver nyckelkrav mot den sociala segregeringen som:
• En allmän och likvärdig skola och förskola, som innebär att hela det segregerande skolsystemet rivs upp där vinstsyftande skolbolag kan göra feta vinster på förortsskolornas bekostnad genom ett ”fritt skolval” där de kan sålla bort elever med behov av extra stöd. Till dess måste en storsatsning göras på att ge förortens kommunala skolor de bäst betalda lärarna tillsammans med allt nödvändigt kompenserande språkligt och socialt stöd till elever och föräldrar.
• Ett brett program krävs för att ge en andra chans till de många unga som skolan missat med en plan för lärlingsplatser med kollektivavtal kopplade till yrkesutbildning i bristyrken inom byggbranschen, vård och omsorg etcetera. Förortens unga och arbetslösa måste erbjudas en chans att delta i bygget av ett bättre Stockholm.
• Massivt program för att utrota bostadsbrist och trångboddhet genom att bygga bra, klimatsmarta, billiga och allmännyttiga hyresbostäder och samtidigt klimatrenovera miljonprogrammet. Sätt samtidigt stopp för både den grova skattediskrimineringen av hyresrätter och privata bostadsprofitörers spekulation på bostadsbristen där de som till exempel D. Carnegie & Co kan sätta vilka hyror som helst efter renoveringar. Bra bostäder till alla ska vara en social rättighet, inte en handelsvara!
• Förstärk förorternas civilsamhälle genom kostnadsfri tillgång till fler möteslokaler för de boende och lokala föreningar. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!