Husen i Svartöstaden ska vara kvar

2015-03-11 13:30:04

foto: Anton Lindbäck
Boende i Svartöstaden samlades till dialogmöte för att stoppa rivningarna av husen.

I tisdags den 9 mars hölls den andra medborgardialogen för att rädda husen i Svartöstaden, Luleå. Ett 30-tal personer samlades på Folkets hus Blackis i Svartöstaden för att diskutera nya argument och hur man ska gå vidare i kampanjen.

Mötet började med att husgruppen berättade om vad om har hänt sedan förra mötet. Bland annat har husgruppen och boende träffat en jurist från hyresgästföreningen och diskuterat rättsliga frågor och blev uppmanade att gå med i hyresgästföreningen för att stärka sin position innan man går in i en evenuell konflikt med kommunen.
Det kom även upp att hyresvärden har skyldighet att underhålla hus, oavsett om en rivning är planerad eller ej.

Detta tryckte Jonas Brännberg (RS) på när han sa att strategierna man lägger upp inte kan utgå från vad kommunen säger sig vilja, utan att husen måste och ska renoveras nu.
Flera lade fram argumentet om att det är normalt att ändra en gällande detaljplan eftersom samhället förändras och att man i flera andra fall har gjort det i Luleå. Som exempel gavs den gamla kyrkan i Svartöstaden.
Matilda Eriksson från husgruppen menade att få av de boende kommer att kunna köpa loss husen vid en eventuell privatisering och att det är bäst om husen är kvar i kommunens eller Lulebos ägo.
– De flesta vill ha det som det är, vi vill att det ska finnas hyresrätter i Svartöstaden, sa Anna Widén, boende i stadsdelen, när hon förde fram de boende i de rivningshotade husens åsikter.
– Det är viktigt att vi har fortsatta sådana här dialoger för att förankra de beslut som husgruppen tar, avslutade Annie Arnqvist, också boende.

Husgruppen har planerat fler medborgardialoger, men inga datum är satta ännu. Efter medborgardialogen fortsatte Svartöstadens intresseförening tillsammans med de boende att diskutera om hur kampanjen ska gå vidare. Det beslutades om en rad aktioner som kommer att genomföras under våren för att stärka kampanjen, få fler att engagera sig och öka trycket än mer på kommunledningen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!