
Detta visade sig stämma rent bokstavligt. När företagets papperskvarn i Spånga började brinna i januari förra året fick arbetarna själva sanera arbetsplatsen efteråt, utan skyddsutrustning (Dagens Arbete den 1 december 2009).
Hans Anderson Group är ett av Sveriges ledande återvinningsföretag som drivs av bröderna Bengt och Hans-Eric Andersson. Om man besöker företagets hemsida hälsas man av en kostymnisse som säger ”Vad kul att du också fattat att det här med återvinning är lukrativt. Det hörs ju på namnet. ÅterVINNING… Samtidigt blir vi hyllade miljöhjältar allihopa. Snacka om bra affär!”
Och bra affär är det, koncernen har på bara några år fördubblat sin omsättning från en till två miljarder och bröderna har de senaste 4 åren belönat sig själva med 28 miljoner kronor i aktieutdelningar.
I Dagens Arbete (DA) den 1 december 2009 publicerades en granskning av arbetsförhållandena i koncer- nens anläggning i Spånga, där det visade sig att de funktionshindrade arbetarna från Samhall, som sköter koncernens papperssortering, jobbade under hemska villkor.
Oftast utan skyddsutrustning jobbar de hela dagarna vid livsfarliga maskiner, bland giftiga dieselångor och pappersdamm, och sorterar bort skräp från ett löpande band där det kan dyka upp allt ifrån vassa glasbitar till råttor.
Magnus Svartengren, professor och överläkare på Karolinska Institutet, intervjuades i samband med DA:s artikel ”Tyvärr ser det ut så här, samhällets svaga får göra de här jobben. Det innebär risker”.
När DA intervjuade före detta skyddsombudet på arbetsplatsen, Lars-Erik Sköngård, berättar han att varken Samhall eller fackförbundet IF Metall lyssnar.
– Samhall satte munkavle på mig. Min dåvarande chef sa åt mig att inte ställa några krav eller kritisera arbetsmiljön. Då skulle vi förlora kontraktet med H.A. [Hans Andersson].
När Sköngård efter ett tag byter arbetsplats, till H.A. i Västberga i södra Stockholm, upptäcker han att läget ser likadant ut där.
Arbetsmiljöverket har vid ett flertal tillfällen inspekterat anläggningen i Spånga och besöken resulterade i en mängd krav mot både Sam- hall och H.A.
Nu krävs att IF Metall tar kamp för att kraven uppfylls och att inte samhällets svaga kan utnyttjas. Samarbetsavtal och vinster ska inte kunna prioriteras framför arbetsmiljö!
Sanna Tefke