Hyllar kapitalismen – och utnyttjar Samhallanställda

2010-02-10 17:35:39
Det är nog många som provocerats av Hans Andersson Recyclings återvinningsbilar som kör runt på bland annat Norrmalm. Lastbilarna åker runt som reklampelare för nyliberalismen, med texter som ”När röken lagt sig kommer kapitalismen stå som segrare” och med en bild på en skogsbrand.
Detta visade sig stämma rent bokstavligt. När företagets papperskvarn i Spånga började brinna i januari förra året fick arbetarna själva sanera arbetsplatsen efteråt, utan skyddsutrustning (Dagens Arbete den 1 december 2009).

Hans Anderson Group är ett av ­Sveriges ledande återvinningsföretag som drivs av bröderna Bengt och Hans-Eric Andersson. Om man besöker företagets hemsida hälsas man av en kostymnisse som säger ”Vad kul att du också fattat att det här med återvinning är lukrativt. Det hörs ju på namnet. ÅterVINNING… Samtidigt blir vi hyllade miljöhjältar alliho­pa. Snacka om bra affär!”
Och bra affär är det, koncernen har på bara några år fördubblat sin omsättning från en till två miljarder och bröderna har de senaste 4 åren belönat sig själva med 28 miljoner kronor i aktieutdelningar.

I Dagens Arbete (DA) den 1 december 2009 publicerades en granskning av arbetsförhållandena i koncer- nens anläggning i Spånga, där det visade sig att de funktionshindrade arbetarna från Samhall, som sköter koncernens papperssortering, jobba­de under hemska villkor.
Oftast utan skyddsutrustning jobbar de hela dagarna vid livsfarliga maskiner, bland giftiga dieselångor och pappersdamm, och sorterar bort skräp från ett löpande band där det kan dyka upp allt ifrån vassa glasbitar till råttor.
Magnus Svartengren, professor och överläkare på Karolinska Institutet, intervjuades i samband med DA:s artikel ”Tyvärr ser det ut så här, samhällets svaga får göra de här jobben. Det innebär risker”.

När DA intervjuade före detta skyddsombudet på arbetsplatsen, Lars-Erik Sköngård, berättar han att varken Samhall eller fackförbundet IF Metall lyssnar.
– Samhall satte munkavle på mig. Min dåvarande chef sa åt mig att inte ställa några krav eller kritisera arbetsmiljön. Då skulle vi förlora kontraktet med H.A. [Hans Andersson].
När Sköngård efter ett tag byter arbetsplats, till H.A. i Västberga i söd­ra Stockholm, upptäcker han att läget ser likadant ut där.

Arbetsmiljöverket har vid ett flertal tillfällen inspekterat anläggningen i Spånga och besöken resulterade i en mängd krav mot både Sam- hall och H.A.
Nu krävs att IF Metall tar kamp för att kraven uppfylls och att inte samhällets svaga kan utnyttjas. Samarbetsavtal och vinster ska inte kunna prioriteras framför arbetsmiljö!

Sanna Tefke

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!