Hyreschock i Bergsjön

2016-10-19 10:15:52
Nya protester väntar i Bergsjön, arbetarförorten i östra Göteborg, mot att det privata fastighetsbolaget Balder planerar kraftigt höjda hyror efter nödvändiga renoveringar. Hyreshöjningarna i området på renoverade lägenheter uppgår till inte mindre än 75 procent.

Om inte utvecklingen bryts av massiva mobiliseringar riskerar Bergsjön att gentrifieras och trycka bort den nuvarande befolkningen som inte har råd att bo kvar.

När tre nyrenoverade lägenheter på Kosmosgatan i Bergsjön lades ut på Boplats i september var priset på en etta motsvarande priset för en tre rum större lägenhet innan. En 46 kvadratmeters etta har en hyra på 5 834 kronor medan en trerumslägenhet på 90 kvadratmeter har en hyra på 9 773 kronor.

Bergsjön är ett område som har drabbats av hög arbetslöshet och ohälsa, vilket medför att den nuvarande befolkningen inte har råd med de nya hyresnivåerna och kommer att tryckas undan.

24 procent av familjerna i Bergsjön har försörjningsstöd. Den totala arbetslösheten uppgår till 17 procent och är tre gånger så hög som snittet i Göteborg. Medelinkomsten är 135 000 kronor vilket motsvarar hälften av Göteborgssnittet.

Det säger sig själv att om du har 11 250 kronor i månaden och får ut 7 500 kronor efter skatt har du inte råd med dessa hyresnivåer.

Redan under år 2012 drev Rättvisepartiet Socialisterna krav på att lägenheterna skulle tvångsförvaltas och kommunaliseras från dåvarande ägare, riskkapitalbolaget Bovista, som sedan köptes upp av Balder.

I februari 2013 organiserade Rättvisepartiet Socialisterna ett protestmöte i området som då samlade 75 personer under rubriken ”Upprustning på våra villkor”.

Många arga och förbannade hyresgäster vittnade då om mögelskador, trasiga toaletter, kylskåp, fläktar och spisar, vattenläckor, svartmögel och dålig uppvärmning. Vi varnade redan då att fastighetsägare renoverar mer än vad som är nödvändigt för att ges möjlighet att höja hyrorna, därav kravet på renovering på hyresgästernas villkor – ett krav som visade sig vara riktigt när nuvarande ägare chockhöjer hyrorna för att ha genomfört nödvändigt underhåll.

Redan nu måste grunden läggas för en massiv rörelse mot hyreshöjningarna. Politiska krav måste också kräva kommunalisering för att tvinga bort banditerna på bostadsmarknaden.

När omfattande renoveringar nu planeras på andra håll i Bergsjön måste människors förståeliga oro ersättas med kamp och organisering. Hyresgästföreningen bör bjuda in boende och andra organisationer i området till möten för att planera hur man kan gå vidare. 

Det är en kamp mot klockan för att förhindra den påbörjade bortträngningen av nuvarande hyresgäster.

Bergsjöns bostäder och närområde måste rustas upp, men renoveringar måste ske under hyresgästernas makt och inflytande som kan garantera att alla har råd att bo kvar. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!