“Rena utpressningsmetoder av D. Carnegie”

2016-10-12 10:44:08

foto: Sebastian Olsson


Onsdagen den 6 oktober hölls det ett fullsatt stormöte i Husby Träff under namnet ”Var och hur ska vi ha råd att bo?”. Mötet, som präglades av heta känslor och väldigt många starka inlägg av boende i den del Husbys lägenheter som ägs av D. Carnegie & Co, arrangerades av Norra Järva Stadsdelsråd, en förening av lokala aktivister, både av enskilda och från olika föreningar, bland annat Rättvisepartiet Socialisterna.

Mötet var ett av det månatliga Järva Café-mötena som stadsdelsrådet håller med diskussion om brännande frågor som rör Husby och Järva. Ungefär 120 personer medverkade på mötet och Marie Linder, som är ordförande för Hyresgästföreningen i hela landet, var inbjuden gäst och talade inledningsvis om Hyresgästföreningens arbete och vikten av att organisera sig. Hon lyfte även kritik mot marknadshyror, utförsäljning av allmännyttan och mot den skattediskriminering som hyresgäster utsätts för i jämförelse med som bor i bostadsrätt eller eget hem.

Mötet, som leddes av stadsdelsrådets ordförande Arne Johansson, kretsade främst kring problemet med den privata hyresvärden D. Carnegie & Co som äger 1.528 bostäder i Husby. Som tidigare har rapporterats i Offensiv så berikar sig detta företag på sina hyresgästers bekostnad genom att medvetet strunta i att sköta underhåll och sedan när någon flyttar ut renovera enbart den lägenheteten varpå de höjer hyran med 54 procent, varefter den nyrenoverade lägenheten erbjuds de befintliga hyresgäster som då alltså bor i lägenheter med ett extremt eftersatt underhåll om de har fast jobb och en inkomst som motsvarar tre årshyror.

Flera boende i dessa lägenheter berättade om hur de bett om att hyresvärden ska laga till exempel en trasig toalett  varpå de fått svaret att detta kan dröja flera år, men ifall de betalar så kan de få badrummet renoverat istället. Andra vittnade även om hur de renoveringar som gjorts är betydligt mer slarvigt genomförda, med underbetald arbetskraft och billiga material, än de som genomförts i de likadana hus som ägs av Svenska Bostäder.

Detta fulspel och ”rena utpressningsmetoder”, som en av de boende med rätta kallade det för, har givetvis lett till en stor frustration och ilska hos de boende. Rättvisepartiet Socialisterna tog för ett par veckor sedan ett initiativ, tillsammans med några av de boende och stadsdelsrådet, till en kampanjgrupp med namnet Aktionsgruppen för bostäder på lika villkor. Denna har haft flera möten och två utåtriktade aktiviteter som har samlat över 350 namnunderskrifter hittills i protest mot D. Carnegie. Under mötet var det flera som ville organisera sig i kampanjen och mötet beslutade att genomföra en demonstration samtidigt som vi lämnar in namnen till D. Carnegies ledning. Datum har ännu inte bestämts.

Marie Linder och representanter från både Hyresgästföreningens regionkontor i Stockholm och Järvastyrelsen deklarerade att de kommer stödja kampanjen och dess krav. Även styrelseledamöter från tre av Husbys lokala hyresgästföreningar närvarade på mötet, varav ett par lämnade efter att en ordförande fått kritik om att uppträtt otrevligt mot några boende som velat engagera sig. Det är svårt att avgöra vad som har hänt tidigare, men det togs även upp på mötet att ifall de boende engagerar sig kan de ju välja en ny ledning ifall de inte är nöjda med den gamla.
Arne Johansson tackade för stödet för mötet från Hyresgästföreningens Järvastyrelse och underströk betydelsen av att de boende och stadsdelsrådet nu kan kämpa tillsammans med Hyresgästföreningen.

Kontentan av mötet blir att kampen fortsätter, och viljan att kämpa rådde det ingen brist på! Nästa steg blir en ny planeringsträff med Aktionsgruppen för bostäder på lika villkor och sätta ett datum för demonstration, och att samtidigt dokumentera så mycket som möjligt av D. Carnegies uteblivna underhåll, nå ut ännu mer i media (P4 Radio Stockholm, SvT Nyheterna Stockholm, lokaltidningen Vi i Kista och mediastudenter från Kaggeholms folkhögskola närvarade på mötet) samt att möjligtvis driva ett fall mot D. Carnegie i hyresnämnden.
Aktionsgruppen för bostäder på lika villkor kräver med enigt stöd av Järva Café-mötet:

  • Stoppa förfallet – omedelbart underhåll utan hyreshöjningar!
  • Våra lägenheter, hus och gårdar får inte renoveras sämre eller med större hyreshöjningar än Svenska Bostäders!
  • Ifall D.Carnegie & co. inte genomför dessa förbättringar kräver vi att bostäderna återtas av Allmännyttan!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!